9 lucruri despre paşaportul COVID. Va fi lansat în 1 iulie la nivel european

adknta-ue-shutter_copy.jpg

Certificatul digital poate fi descărcat pe telefon și se foloseşte la graniță

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

După un an şi jumătate de pandemie, după multe blocaje şi restricţii de călătorie, lucrurile vor fi, în sfârşit, simplificate. Certificatul verde COVID-19 va fi lansat pe 1 iulie la nivel european, iar România este pregătită pentru implementarea lui. Va putea fi descărcat gratuit de pe o platformă online securizată, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Iată cui se adresează şi ce trebuie să ştii despre el!

  1. Ce este certificatul verde digital? Este un document în format digital sau pe hârtie, în limba naţională şi în engleză, valabil în toate ţările UE. El va înlesni deplasarea între ţările membre, va reduce birocraţia, timpii de aşteptare la punctele vamale sau în aeroporturi. Nu ţine loc de paşaport, nu discriminează şi nici nu se adresează doar celor vaccinaţi. Deţinătorul unui astfel de document nu va mai fi nevoit să stea în carantină, să se autoizoleze sau să fie testat atunci când intră pe teritoriul altui stat. 
  2. Cui se adresează? Toţi cetăţenii, fie că au fost vaccinaţi sau nu, ar trebui să beneficieze de un certificat verde digital atunci când călătoresc în UE. El atestă faptul că deţinătorul a fost fie vaccinat, fie a trecut prin boală şi a fost vindecat, fie a primit rezultat negativ la testul COVID. Astfel, vor fi trei tipuri de adeverinţe pentru fiecare dintre cele trei cazuri.
  3. Este obligatoriu? Nu! Poţi călători şi fără el, însă va trebui să respecţi condiţii şi restricţii suplimentare, impuse de fiecare stat în parte. 
  4. Ţine loc de paşaport? Certificatul verde digital e doar un mijloc de a ne asigura că o persoană e sănătoasă atunci când călătoreşte. Nu ţine loc de paşaport sau de carte de identitate. De asemenea, fiecare ţară poate în continuare decide ce restricţii impune sau elimină pentru călători, doar că trebuie să le aplice tuturor cetăţenilor UE în acelaşi mod.
  5. Cu ce ne ajută? „Certificatul verde digital e conceput ca un document care să faciliteze libertatea de mişcare. Vom călători mai uşor şi cu mai puţine emoţii. În acest moment, fiecare ţară are cereri diferite de la cei care călătoresc. Unele ţări cer teste negative, altele declaraţii de tot felul, altele certificate medicale sau de vaccinare. Toate aceste documente sunt emise în formate diferite, în limbi diferite şi procedurile de verificare sunt lungi şi greoaie. Un certificat unic, emis de o ţară, verificabil pe o platformă comună, simplifică tot acest proces”, a explicat comisarul Adina Vălean.
  6. De unde îl iau? Certificatul se va putea descărca gratuit de pe un portal securizat, ce va fi pus în curând la dispoziţie de STS. Va conţine un cod QR care va fi scanat şi care îi garantează veridicitatea. Îl vom avea mereu la-ndemână, pe telefon, într-un format digital internaţional, sau, la cerere, pe hârtie.
  7. Ce vaccinuri şi teste sunt recunoscute? Potrivit avocatnet.ro, vor putea primi certificat verde toţi cei cărora le-a fost administrat un vaccin autorizat în UE: Pfizer, Moderna, AstraZeneca sau Johnson & Johnson. Persoanele nevaccinate şi netrecute prin boală, care optează pentru test COVID trebuie să ştie că certificatul verde se emite în baza oricărui test RT-PCR, LAMP, TMA sau antigenic rapid. 
  8. Pot obţine certificatul dacă am fost bolnav anul trecut? Nu, deoarece se pot emite certificate doar pentru cei care au cel mult 180 de zile (6 luni) de la data primului rezultat pozitiv al testului care a confirmat infectarea. 
  9. Pot folosi în continuare adeverinţa de vaccinare? În prezent, se poate călători în unele ţări din UE cu adeverinţa de vaccinare primită de la centru. Vom mai putea face asta doar până la data de 12 august. Ulterior, trebuie obţinut certificatul verde COVID. 

 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5