Ce afecțiuni se pot manifesta prin amețeli frecvente

Există numeroase probleme de sănătate care pot duce la apariţia ameţelilor. Însă episoadele de ameţeală nu sunt un motiv de îngrijorare decât în cazul în care acestea persistă o perioadă mai lungă de timp. Află mai multe din numărul de ianuarie al revistei Click! Sănătate!

Vertijul  
Vertijul paroxistic poziţional bening (VPPB) este cel mai frecvent tip de vertij. Provoacă o senzaţie scurtă, intensă şi falsă de mişcare sau de învârtire. Un astfel de episod se declanşează în momentul în care mişti capul, în mod rapid, lateral sau pe spate, dacă te-ai lovit în zona respectivă ori dacă ţi-ai schimbat brusc poziţia corpului. Persoanele în vârstă sunt mai predispuse să se confrunte cu VPPB.
Boala Ménière
Este o afecţiune caracterizată de acumularea a prea mult lichid în urechea internă, iar persoanele predispuse sunt cele cu vârsta cuprinsă între 40 şi 60 de ani. Simptomele bolii apar, de obicei, spontan şi pot dura de la 20 de minute până la 24 de ore. Pe lângă vertij, te poţi confrunta cu ţiuitul în ureche, stări de greaţă şi de vărsături, probleme ale auzului.
Migrena
Durerea de cap de tip migrenă are o intensitate uşoară, medie sau severă şi poate dura până la 4 ore sau chiar şi câteva zile, dacă este netratată. Episodul de vertij sau de ameţeală poate dura de la câteva minute până la câteva ore şi poate fi însoţit de sensibilitate la lumină, la sunete sau la mirosuri, stări de greaţă şi de vărsături.
Scăderea tensiunii arteriale

xx-81baee88-497c-48b5-8a5c-7377db1dcacf.jpg

Ce mai poţi citi în numărul de ianuarie al revistei Click! Sănătate: Iarba-mare ajută respiraţia şi digestia Remedii pentru problemele cotidiene

O scădere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice - primul număr sau maximul tensiometrului - poate cauza o senzaţie de ameţeală scurtă ori o senzaţie de leşin. De obicei, apare când te ridici din pat sau de pe scaun. Se mai numeşte şi hipotensiune ortostatică sau posturală. Persoanele predispuse se află în categoria de vârstă de peste 65 de ani. De altfel, deshidratarea, problemele cardiace şi endocrine, tulburările sistemului nervos pot cauza hipotensiune ortostatică.
Tulburările de anxietate
Răspuns natural în faţa stresului, anxietatea se manifestă, de obicei, printr-un sentiment de teamă sau de nelinişte. Dacă intensitatea este una extremă, dacă durează o perioadă mai lungă de 6 luni şi dacă îţi afectează viaţa pe toate planurile, este posibil să te confrunţi cu tulburare de anxietate. Anumite tipuri de anxietate pot declanşa o senzaţie de ameţeală, cum ar fi atacul de panică, teama de a fi în spaţii largi sau de a ieşi din casă etc.
Anemia
Când celulele roşii sănătoase din sânge, responsabile cu transportul oxigenului către organe, sunt într-un număr redus apare anemia. Pe lângă episodul de ameţeală, o persoană anemică poate avea stări de oboseală, de slăbiciune, mâini şi picioare reci, piele palidă ş.a.
Hipoglicemia
De obicei, apare în rândul persoanelor diabetice, care au nevoie de tratament medicamentos pentru a-şi creşte nivelul de insulină produs de pancreas. Prea multe medicamente, sărirea peste mesele principale, activitatea fizică mai mare decât de obicei pot duce la scăderea glucozei la diabetici. Simptomele hipoglicemiei pot fi starea de ameţeală, transpiraţia şi anxietatea.

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1