6 noutăţi pentru studenţi în noul an universitar

Ultima actualizare:

Este zi festivă azi în mediul universitar. Studenţii vor avea lor întâlniri în amfiteatre cu profesorii lor. Sunt mai puţini decât în alţi ani pentru că taxele au crescut şi nu este la îndemâna oricui să plătească chirie şi să cumpere cursuri şi cărţi.

Burse pentru olimpicii care rămân în ţară

Cea mai nouă veste vine de la ministrul pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu. „După 1 octombrie, Ministerul Educaţiei va lansa un program special, pentru olimpicii care aleg să rămână în universităţile din România, prin care le va acorda acestora burse în valoare de 15.000 de euro pentru cercetare", a spus demnitarul.

Se vor desfiinţa multe programe de studii

Multe programe de studii se vor desfiinţa pentru că nu au căutare pe piaţa muncii sau nu au avut candidaţi. De aceea, Ministerul Educaţiei a anunţat că se va face o nouă clasificare a universităţilor din România, în funcţie de care se va face finanţarea. „Sunt multe prea multe specializări, cel puţin de licenţă. Sunt mii, ar trebui reduse masiv", a anunţat Mihnea Costoiu.

Sistem pentru stoparea plagiatului

Prea multe acuzaţii de plagiat. Ministerul Educaţiei va avea o bază de date unică pentru toate tezele de doctorat din România, iar  lucrările vor fi verificate înainte de a intra la validare la Consiliul de Atestare a Diplomelor. Cele mai multe universităţi folosesc un program de calculator care identifică plagiatul din lucrările de licenţă şi de disertaţie.

Cresc subvenţiile pentru căminele studenţeşti

Subvenţiile pentru căminele studenţeşti vor creşte cu 5%, a anunţat Ministerul, Educaţiei, astfel încât să se acopere o parte din creşterile de preţuri de la utilităţi, iar studenţii să plătească mai puţin.

„Am vrea ca, începând cu data de 1 noiembrie când se face prima plată pentru luna octombrie, să avem o decizie luată pentru anul universitar 2013-2014. Decizia finală o vom lua după consultarea Consiliului Naţional al Rectorilor şi a organizaţiilor studenţeşti", a Mihnea Costoiu.

Sprijin pentru studenţii cu probleme sociale

Foarte mulţi studenţi sunt nemulţumiţi de bursele pe care le primesc: unii vor să meargă bani mai mulţi la cei care fac performanţă, iar ceilalţidoresc burse pentru studenţi cu o situaţie financiară precară. „Vom lua o decizie foarte rapidă în această privinţă pentru ca în anul bugetar 2014 să avem o politică de sprijinire a tinerilor cu probleme sociale speciale, dar în acelaşi timp să nu neglijăm olimpicii", a afirmat Mihnea Costoiu, citat de Agerpres.

Taxe mai mici faţă de cele din străinătate

Oricât de scump ar părea studenţilor români, străinii spun că taxele sunt mai mici la noi decât în ţările lor de origine.

În acest moment, în România sunt circa 15.000 de studenţi străini, incluzând aici pe cei din Republica Moldova la care se adaugă, studenţii de la medicină care vin din UE, la Iaşi, Cluj şi Bucureşti.

Uite ce mai trebuie să ştii!

Sunt circa 380.000 de studenţi la stat şi în jur de 100.000 la universităţile particulare.

Funcţionează legal 56 de universităţi de stat. În plus, există 47 de instituţii particulare, din care 30 sunt acreditate, iar 17 sunt autorizate.În campusurile universitare sunt 102.000 locuri de cazare.

Taxele s-au majorat

Majoritatea universităţilor au decis să majoreze taxele de cămin, de studii, de eliberare de documente. Asociaţia Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a analizat situaţia din 23 de universităţi din ţară şi a descoperit că 73% dintre acestea au mărit taxele studenţeşti. Creşterea tarifelor pentru un loc în cămin a fost motivată prin creşterea facturilor la utilităţi.

La Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava taxa de şcolarizare s-a majorat cu 500 lei, până la 900 de lei.

ASE a crescut taxele pentru licenţă şi masterat cu 500 de lei, iar pentru doctorat cu 1.000 de lei. Taxa a fost majorată de la 3.000 de lei, la 3.500 de lei la licenţă.

Universitatea „A.I. Cuza" din Iaşi examenul de licenţă costă cu 2.700 de lei, cu 500 lei mai mult decât anul trecut, iar la Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca taxa a crescut cu 300 de lei.

Majorări ceva mai mici sunt la Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi, unde se plăteşte cu 100 - 200 de lei mai mult. A crescut şi taxa pentru cămin. În unele campusuri, aceasta ajunge şi la 500 de lei pe lună.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net