6 cutremure în acelaşi loc

Ultima actualizare:

    Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului
Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului

Vrancea se zgâlţâie aproape zilnic. În luna august au fost şase cutremure care au băgat spaima în români. Şi toate în aceeaşi localitate: Nehoiu!

S-a cutremurat iarăşi pământul marți (8 august), lângă localitatea Nehoiu, din nordul judeţului Buzău, la graniţa cu Vrancea. Seismul a avut loc la ora 11.34 şi a avut magnitudinea 4,3 pe scara Richter. Epicentrul a fost stabilit la 36 km de localitatea Nehoiu şi nu a fost simţit. Explicaţia specialiştilor este că mişcarea pământului a fost la 138 km adâncime. ”Când se produc la 80-90 km adâncime, unda seismică se propagă, de regulă, spre sudul ţării. Când vorbim despre adâncimi între 130 şi 150 km, atunci unda se duce spre nord, nord-estul ţării. Aşa se poate explica de ce seismul din 2 august, care a avut o magnitudine de 4,9 pe scara Richter, s-a simţit în mai multe localităţi din ţară, inclusiv în Capitală, dar şi în Republica Moldova şi Ucraina”, ne-a explicat Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului. Aşadar, doar în luna august au fost şase seisme cu acelaşi epicentru, ca să nu mai socotim că în ultima zi din luna iulie au fost alte trei mai mici, până în 2,9 pe scara Richter, tot în nordul judeţului Buzău. ”În ultima perioadă au mai fost cutremure mai mari de 4 pe scara Richter, grupate în câteva zile. Însă nu putem vorbi de o activitate deosebită pentru că în alţi ani au mai fost cazuri”, spune Constantin Ionescu. Mircea Radulian, director ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, completează: “Zona Vrancea este o zonă destul de mare, capabilă să producă seisme de magnitudini mari, magnitudini de peste 7. Aceste cutremure mici, într-adevăr, descarcă local tensiune, dar per total, zona rămâne totuşi încărcată”.


    Oraşul Nehoiu, din nordul judeţului Buzău, este cea mai zgâlţâită localitate din România
Oraşul Nehoiu, din nordul judeţului Buzău, este cea mai zgâlţâită localitate din România

Click! spune

Seismul din 2 august a avut 4,9 pe Richter şi s-a produs la 15 km depărtare de Nehoiu. Alte cutremure care s-au produs în acelaşi loc au fost: două pe 7 august (38 km distanţă de Nehoiu), unul pe 3 august (25 km) şi unul pe 1 august (21 km). Acestea au avut magnitudini între 2,1 şi 4,6 pe Richter. Cel de ieri a avut 4,3 pe Richter.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net