550 de pacienţi cu coronavirus au cerut deja să plece acasă «pe semnătură»

1.jpg

Decizia Curţii Constituţionale le permite pacienţilor diagnosticaţi cu Covid-19 să nu rămână în spital dacă nu doresc

Spitalele care tratează pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 se confruntă cu un val de cereri de externare „pe semnătură“ în urma deciziei CCR, spre disperarea medicilor. Numai în ultimele două zile, 550 de persoane au solicitat să meargă acasă. Specialiştii spun că astfel este practic anulată toată munca din ultimele trei luni de limitare a efectelor pandemiei.

După ce Curtea Constituţională a hotărât că internarea obligatorie a pacienţilor pozitivi este echivalentă cu privarea de libertate, medicii din spitale se confruntă cu un val de cereri de externare. Procedura a rămas aceeaşi, pacienţii testaţi pozitiv fiind aduşi la spital şi consultaţi de către medicii infecţionişti, însă pacienţii pot opta pentru a pleca ulterior la domiciliu, unde ar trebui să se izolaze pentru 14 zile. O fac în special cei cu simptomatologie uşoară sau fără simptome, însă se întâmplă şi cu pacienţi cu forme medii de boală, în cazul cărora riscurile ca boala să evolueze neprevăzut sunt mai mari. 
La externare semnează un consimţământ, în respectivul document, care este înaintat către DSP, fiind menţionat şi medicul de familie (în cazul în care pacientul nu are, monitorizarea va fi făcută de către DSP), cel care va monitoriza pacientul până la 14 zile din momentul testului pozitiv, scrie adevarul.ro.
Lucrurile nu sunt însă deloc clare pentru medicii de familie, care spun că nu există o procedură-standard. 

2.jpg

Şeful Secţiei Boli Infecţioase a SJU Slatina, dr. Marius Ionescu, spune că riscurile la care se supun cei care cer să plece acasă sunt enorme

„Vom ajunge să ne ocupăm foarte mult de aceşti pacienţi, în detrimentul celorlalte categorii de pacienţi, cum se întâmplă astăzi în spitale“, a declarat preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Olt, dr. Mihai Ungureanu.
Situaţia este şi mai grea în spitale, care pe de o parte se confruntă cu valuri de pozitivi zilnic, iar pe de alta, cu avalanşa de cereri de externare care se tot adună începând din week-end. Şeful Secţiei Boli Infecţioase a SJU Slatina, dr. Marius Ionescu, apreciază că prin situaţia creată de decizia Curţii Constituţionale „practic suntem transformaţi în glugă de coceni“. 

„Ne-a luat toate cele trei luni de muncă“, spune medicul care coordonează o secţie unde luni, 6 iulie 2020, erau trataţi aproximativ 80 de pacienţi cu forme uşoare şi medii de COVID-19. Foarte mulţi ceruseră însă externarea, în ciuda riscurilor enorme. 
„Există riscul să dea mai departe, dar nu numai acesta. Există riscul să se decompenseze şi să nu mai ajungă la spital în timp util. Şi o banală viroză prezintă acest risc“, a mai spus dr. Ionescu, care a vorbit de asemenea de riscul „hipoxiei silenţioase“, caz în care pacientul resimte o stare de rău care se agravează progresiv, până când îi este dificil să mai respire.

3.jpg

Şeful Secţiei Boli Infecţioase a SJU Slatina, dr. Marius Ionescu, spune că riscurile la care se supun cei care cer să plece acasă sunt enorme

Din Spitalul de Urgenţă Târgu Cărbuneşti, desemnat ca unitate medicală suport pentru bolnavii cu COVID-19, au fost externaţi şapte pacienţi asimptomatici. 

„Cei care sunt asimptomatici timp de zece zile pot să plece automat din spital la cererea lor. Cei care sunt simptomatici, dar care în ultimele trei-patru zile nu au manifestat simptome, iar în a 13-a zi pot să plece. Pentru fiecare se trimite la Direcţia de Sănătate Publică. Pacienţii externaţi sunt din mai multe localităţi: Târgu Jiu, Leleşti, Brăneşti. Mi s-ar părea normal ca după ce se termină izolarea să facă un nou test“, a precizat pentru Adevărul Constantin Târziu, managerul Spitalului din Târgu Cărbuneşti.

Noi definiții pentru «carantină» și «izolare»

Guvernul a aprobat, în ședința de ieri, proiectul care va reprezenta baza legală pentru aplicarea măsurilor de carantină și izolare, urmând ca acesta să fie discutat de Parlament în regim de urgență. Prin acest proiect au fost definiți termenii de “carantină” și “izolare”. 

4.jpg

Ministrul Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat au explicat proiectul de lege

Potrivit proiectului, vor putea intra în carantină persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen. 
Izolarea se poate dispune doar pentru persoanele purtătoare de agenți patogeni ai bolilor infecto-contagioase. Conform reprezentanților Guvernului, metodologia se va aplica în cazul oricărei epidemii. 
”Numărul pacienților cu COVID-19 care au solicitat externarea din spital în ultimele două zile, ca urmare a deciziei CCR, este de 550”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. 
Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că nu toți acești pacienți care au plecat din spital pe propria răspundere erau asimptomatici, el vorbind despre cazul unui pacient care a necesitat ventilaţie, a refuzat spitalizarea și a plecat acasă fiind simptomatic, pe declaraţie pe proprie răspundere.
Loading...

Citește și

  • Pacient cu coronavirus care se uită pe geam

    Dacă te infectezi cu coronavirus și prezinți simptome, este foarte posbil să fii nevoit să te tratatezi singur, acasă. Asta, dacă suferi de o formă ușoară a bolii. Iată care este kitul de urgență pe care să-l ai la îndemână dacă vei fi vreodată nevoit să te îngrijești la domiciliu.

  • aglomeratie pe plaja din 2 Mai în primul weekend din iulie 2020

    Avem 300-400 de cazuri de îmbolnăviri pe zi, 227 de români sunt internați la terapie intensivă, în ultimele 24 de ore au murit 18 oameni de coronavirus, cu toate acestea inconștiența domnește peste România. Zeci de mii de oameni s-au înghesuit weekendul acesta pe litoral, au încins hore, au stat claie peste grămadă pe plaje, ignorând complet regulile de distanțare.