5 tragedii în care au fost implicate elicopterele SMURD

Ultima actualizare:

    Un elicopter SMURD s-a prăbușit joi, 2 iunie, în Republica Moldova
Un elicopter SMURD s-a prăbușit joi, 2 iunie, în Republica Moldova

Tragedia petrecută joi, 2 iunie, în Republica Moldova, în apropiere de Cahul, în urma căreia patru persoane și-au pierdut viața, este a cincea într-o serie de accidente în care au fost implicate elicoptere SMURD.

Un elicopter SMURD înmatriculat la Iași s-a prăbușit joi, 2 iunie, în Republica Mokldova. Elicopterul plecase din Chișinău, unde dusese la bun sfârșit o misiune, și se îndrepta spre Cahul, pentru a prelua un alt pacient. Aparatul de zbor, cu patru persoane la bord, un medic, o asistentă, un mecanic și pilotul, s-a prăbușit în apropierea localităţii  Haragâj, din raionul Cantemir.

Este a cincea tragedie în care este implicat un elicopter SMURD.

15 decembrie 2014

Elicopterul SMURD EC 135, din Constanța, a căzut în Lacul Siutghiol. Cele patru persoane aflate la bord - pilot, copilot, medic și asistent medical - și-au pierdut viața.

23 decembrie 2006

Elicopterul EC 135 al SMURD Târgu Mureş, care avea la bord un pilot, un navigator şi un echipaj medical, în drum spre o intervenţie către Vatra Dornei, s-a prăbuşit în judeţul Bistriţa-Năsăud. Accidentul s-a soldat cu rănirea celor patru persoane aflate la bordul elicopterului.

Raportul comisiei de anchetă a accidentului a relevat faptul că elicopterul a intrat într-o masă de aer ceţos, care a redus vizibilitatea la zero în toate direcţiile, echipajul fiind obligat să ia altitudine, în încercarea de a depăşi cea mai înaltă cotă din zonă. Elicopterul a aterizat forţat în zona Pasul Tihuţa, judeţul Bistriţa-Năsăud.

9 ianuarie 2006

Un elicopter SMURD Iaşi s-a prăbuşit la trei kilometri de pista aeroportului din Iaşi, patru persoane pierzându-şi viaţa. În elicopter se aflau pilotul, copilotul, un medic şi un asistent medical.

În urma impactului cu solul, aparatul a fost distrus în totalitate. Trei dintre scaune, în care se aflau pilotul, copilotul şi medicul, toţi cu centurile de siguranţă puse, au fost aruncate la câţiva metri de locul accidentului. Chiar lângă resturile elicopterului se afla trupul asistentei medicale.

Aparatul era folosit de SMURD, însă aparţinea Ministerului Administraţiei şi Internelor, ultima revizie fiind realizată în luna noiembrie 2005, când s-a constatat că aparatul de zbor - aflat încă în garanţie - funcţiona fără probleme. Condiţiile meteo erau favorabile zborului, la ora producerii accidentului, fiind minus 3 grade Celsius, vânt slab şi vizibilitate bună, de până la 5.000 de metri.

Un nou elicopter SMURD pentru Iaşi a fost achiziţionat în noiembrie 2012, tip EC 135, până atunci fiind folosit un aparat de zbor de la MAI. Concluzia anchetei a fost că elicopterul s-a prăbuşit din cauza condiţiilor meteo şi a curenţilor de forfecare.

4 martie 2003

Un elicopter aparţinând SMURD Târgu Mureş, cu patru oameni la bord, s-a prăbuşit în comuna Cojocna din judeţul Cluj. Toate cele patru persoane aflate în elicopter - doi piloţi şi două cadre medicale - şi-au pierdut viaţa. Cei patru se întorceau din Ungaria. Ei însoţiseră un bebeluş de o lună, care urma să fie operat de inimă. Aparatul de zbor - un elicopter de tip Alouette IAR 316 B - a fost închiriat de SMURD în februarie 2002, de atunci fiind folosit pentru transportul urgenţelor medicale. În 2002, elicopterul în cauza făcuse 450 de ore de zbor, din care cel puţin 40 la sută pe timp de noapte. Aparatul prăbuşit era condus de Marian Nicolae - un pilot cu multă experienţă, unul dintre puţinii români care aveau drept de zbor pe timp de noapte. La bordul avionului se mai aflau medicul Monica Cardoș (33 de ani, care lucra pentru SMURD din 1997), asistentul Ferenczi Csongar (24 de ani), precum şi pilotul Lucian Huzdup (42 de ani, tată a doi copii).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net