5 nereguli care au dus la dezastrul din «Colectiv»

club3-act-12036620_50737363.jpg

Clubul “Colectiv“ era supraaglomerat în fiecare seară de weekend

Criminaliştii şi poliţiştii s-au mobilizat imediat pentru a găsi cauzele dezastrului din club. Încă de vineri noaptea (30 octombrie), au făcut o primă cercetare la faţa locului.

Procurorii au audiat mai mulţi martori, printre care personalul şi conducerea clubului. Parchetul General a început urmărirea penală in rem pentru omor calificat şi distrugere calificată. După primele declaraţii reies cinci nereguli care au dus la tragedia din clubul Colectiv.

1. Antifonarea s-a făcut cu “ce era mai ieftin”

Clubul “Colectiv” este deţinut de firma Colectiv Club SRL, mai exact de Alin Anastasescu - 47%, Paul Cătălin Gancea - 30% şi Costin Mincu - 23%. În 2013, la amenajarea lui, stâlpii de susţinere şi tavanul au fost placaţi cu paleţi de lemn şi burete, ceea ce a făcut ca focul să se extindă rapid. Reprezentantul firmei care s-a ocupat de antifonarea clubului “Colectiv” a declarat, într-un interviu acordat Digi 24, că patronii clubului au refuzat să cumpere materiale ignifuge, întrucat erau prea scumpe. Mai mult, în urmă cu o lună şi jumătate, reprezentanţii clubului ar fi spălat buretele de pe tavan, cel mai probabil cu substanţe inflamabile. “În spaţii publice, noi propunem, spre exemplu, plută expandată, care se aprinde în 30 de minute sau nu arde. Pe vremea respectivă erau doi proprietari, acum nu ştiu care cum mai sunt. Ne-au spus că s-a ales preţul. Şi la tavan, tot de preţ a fost vorba. Am înţeles că acum o lună şi jumătate, două, au dat jos tot tavanul acela de lemn şi au spălat buretele de sus, că era plin de fum. Sper că nu l-au spălat cu solvent sau ceva...”, a declarat reprezentantul firmei care a făcut antifonarea clubului.

2. Autorizaţie pe proprie răspundere

Clubul se afla în subsolul fostei fabrici Pionierul, o clădire de patru etaje, de pe strada Tăbăcarilor nr. 7 şi avea autorizaţie de funcţionare de la Primăria Sectorului 4 din 14 ianuarie 2015, în urma unei declaraţii pe proprie răspundere că întruneşte toate condiţiile necesare pentru a-şi desfăşura activitatea.

3. Localul nu avea ieşire de incendiu

Dacă nu aceasta ar fi fost situaţia, cu siguranţă numărul victimelor ar fi fost mult mai mic.

4. Personal necalificat

Poliţia Locală a efectuat ultima oară un control la local pe 21 octombrie, ocazie cu care agenţii au întocmit un proces verbal pentru lipsa de calificare a personalului.

5. Supraaglomerare

În al treilea rând, potrivit site-ului oficial, clubul avea capacitatea maximă de 100 de persoane. Cu toate acestea, vineri noapte, în momentul producerii tragediei, în local se aflau 400 de suflete.

Aşa au transformat clubul în coşciug


În luna noiembrie a anului 2013, patronii clubului au solicitat unei firme de construcții să execute lucrări de antifonare, renovare și de schimbare a designului localului. Atunci, muncitorii au aplicat pe tavan 400 mp de burete absorbant de 3 cm grosime, pentru o acustică perfectă.
Peste acest strat de burete a fost montat un tavan din lemn. Curios este că partea lemnoasă nu a ars în incendiu, ci doar buretele, spun pompierii care au ajuns la fața locului. Materialul folosit la izolarea fonică a localului e extrem de inflamabil, chiar dacă a fost lipit cu un adeziv ignifug. Erorile săvârșite de administratorii localului, dar și de cei care au amenajat tavanul, în momentul alegerii materialelor, au transformat clubul într-un coșciug.

Ei sunt patronii

Loading...
 
 

Citește și

 • incendiu colectiv

  O tragedie înfiorătoare a zguduit întreaga țară în noaptea de vineri (30 octombrie) spre sâmbătă (31 octombrie). Nu mai puțin de 30 de persoane au murit în urma izbucnirii unui incendiu la Club Colectiv din Capitală. Numai 146 de persoane au supraviețuit, iar în prezent se zbat între viață și moarte, internate la mai multe spitale din București.

 • incendiu colectiv

  Nu mai puțin de 27 de persoane au decedat în urma izbucnirii unui incendiu în Club Colectiv din Capitală. Medicii și autoritățile au reușit, în cele din urmă, să identifice 23 dintre aceste persoane, iar lista a fost făcută publică.

 • incendiu club colectiv andrei galut

  Solistul trupei Goodbye to Gravity care concerta în Club Colectiv, vineri (30 octombrie), la momentul tragediei, se zbate între viață și moarte. Andrei Găluț se numără printre supraviețuitorii incendiului. Din păcate, starea artistului este destul de gravă, acesta fiind internat la spitalul Elias. Medicii sunt rezervați cu privire la evoluția acesteuia, momentan Andrei fiind intubat.

 • colectiv bucuresti

  Vineri (30 octombrie) un incendiu imens a izbucnit în clubul Colectiv din București, în urma căruia nu mai puțin de 27 de persoane au murit, iar peste 140 au fost rănite. Totul a început cu un concert la care au participat câteva sute de persoane.

 • incendiu colectiv

  Un incendiu devastator a îndoliat Capitala. Vineri spre sâmbătă (30 spre 31 octombrie) a fost o noapte de groază marca Halloween în adevăratul sens al cuvântului. 27 de oameni au pierit după ce un foc năprasnic a mistuit un club situat în fosta fabrică „Pionierul” din sectorul 4.

 • ozana barabancea incendiu colectiv

  În timp ce țara este în doliu, după incendiul produs în club Colectiv, alții aruncă vina pe trupa care a concertat vineri seară (30 octombrie). Ozana Barabancea (46 de ani) a publicat un mesaj revoltător, în care îi acuză pe artiștii din trupa Goodbye to Gravity de „scrizofenie mentală”. Cântăreața susține că „Satana este peste tot" și că „educația include credință și evitarea faptelor rele".

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1