5 întrebări şi răspunsuri despre începerea anului școlar 2021-2022

Ultima actualizare:

    Școala începe în format fizic la 13 septembrie. Purtarea măștii e obligatorie în toate spațiile închiseFoto: Shutterstock
Școala începe în format fizic la 13 septembrie. Purtarea măștii e obligatorie în toate spațiile închiseFoto: Shutterstock

E oficial! Regulile pentru deschiderea şi funcţionarea şcolilor au fost anunţate miercuri, 1 septembrie, într-o conferinţă de presă, de către miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii. În document se arată clar ce se întâmplă cu şcolile după pragul de incidenţă de 6 la mie, în ce situaţii se trece în online, ce măsuri de protecţie se iau şi care e protocolul la apariţia unui caz de COVID.

Anul şcolar 2021-2022 începe în plin val 4 cu o tulpină de COVID mult mai periculoasă, mult mai contagioasă. Totuşi, autorităţile vor să ţină şcolile deschise fizic cât mai mult timp posibil, iar pentru asta au stabilit un set strict de reguli. 

1. Care sunt scenariile? 

Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie în localitate, toate şcolile, creşele şi grădiniţele rămân deschise în format fizic. După depăşirea incidenţei de 6 la mie, până la instituirea carantinei, mai pot merge fizic la clasă doar copiii de creşă, grădiniţă şi elevii din învăţământul special. Toţi ceilalţi trec în online. Dacă localitatea intră în carantină, stau acasă şi copiii de creşă şi grădiniţă. Mai pot merge fizic la cursuri doar elevii cu cerinţe educaţionale speciale din învăţământul special. Lucrurile se pot schimba de la o săptămână la alta. Vinerea se anunţă rata de incidenţă şi  fiecare şcoală va şti cum va funcţiona în săptămâna următoare.

2. Ce măsuri de protecţie trebuie respectate? 

Se mizează în continuare pe distanţare fizică, fluxuri de intrare şi de ieşire, dezinfectarea mâinilor, aerisirea frecventă a spaţiilor închise. Masca e obligatorie  în permanenţă la interior, dar nu şi la exterior. Se recomandă măştile de tip medical, însă sunt permise şi cele textile, dacă acoperă corect nasul şi bărbia. Masca nu e obligatorie pentru preşcolari. Vizierele sunt permise doar pentru cadrele didactice din învăţământul special.  Într-o şcoală, se recomandă începerea cursurilor la intervale orare diferite, astfel încât să se evite aglomerările din pauze. Schimbul de obiecte personale între elevi e interzis. 

3. Cu mască sau fără la orele de sport? 

Masca nu e obligatorie în timpul orelor de sport. Acestea se pot desfăşura la interior dacă incidenţa în localitate e de până în 2 la mie. Peste acest prag, orele de sport se mai pot desfăşura doar în spaţii deschise. 

4. Ce copii pot sta acasă? 

Copiii mai mici de 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc (sunt diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, inflamatorii, autoimune, dizabilităţi, diabet etc.), cu avizul medicului, pot fi scutiţi de prezenţă fizică în şcoală.  Copiii de peste 12 ani, chiar dacă sunt vaccinaţi, dacă fac parte dintr-o grupă de risc (cu transplant, afecţiuni oncologice şi imunodeficienţe), pot opta pentru cursuri online.

5. Ce se întâmplă la apariţia unui caz de COVID?

La apariţia unui caz de COVID într-o grupă de copii de creşă/grădiniţă sau într-o clasă, cursurile se suspendă timp de 14 zile. Se pot relua din ziua a 8-a pentru elevii care se testează şi rezultatul e negativ. Testarea se organizează în şcoală. Cine refuză testarea rămâne în online. Prin excepţie, elevii claselor VII-XIII care sunt vaccinaţi sau trecuţi prin boală în ultimele 180 de zile pot continua cu prezenţă fizică. Restul, se vor testa în ziua a 8-a. Dacă se îmbolnăveşte un profesor, trebuie anunţat DSP, se face anchetă epidemiologică şi abia după se decide dacă se impune suspendarea activităţii la nivelul grupei/clasei sau unităţii de învăţământ. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Costel Corduneanu FB jpg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net