4 nereguli şi nici un vinovat în cazul bebeluşilor din Argeş

Ultima actualizare:

    18 copii au ajuns la Spitalul „Marie Curie”, cu SHU sau cu suspiciuni, în ultimele luni
18 copii au ajuns la Spitalul „Marie Curie”, cu SHU sau cu suspiciuni, în ultimele luni

Au trecut aproape patru luni de când trei copilaşi din Argeş au murit după ce au fost infectaţi cu bacteria E.coli şi au făcut complicaţii.

Nici până acum nu s-a identificat sursa îmbolnăvirii micuţilor. În schimb, raportul Corpului de Control al premierului arată clar că bebeluşii au fost trataţi necorespunzător de medicii din Argeş. 

1. Copiii au fost la medic chiar şi de zece ori în patru luni

Concret, raportul arată că micuţii care au ajuns la spitalele din Argeş şi au fost transferaţi, de urgenţă, la Spitalul „Marie Curie” şi la Institutul „Matei Balş” din Capitală au fost internaţi de multe ori pentru probleme digestive şi respiratorii, dar şi pentru anemie carenţială şi rahitism, potrivit „Adevărul”. Spre exemplu, subliniază raportul, unul dintre copii s-a prezentat la medicul de familie de 10 ori în intervalul a patru luni, un altul de opt ori şi un altul de cinci ori, rinofaringita fiind unul dintre diagnosticele comune puse de doctori. În consecinţă, aceştia aveau o imunitate scăzută. 

2. Medicii au raportat târziu cazurile de SHU

Medicii argeşeni au raportat târziu cazurile de sindrom hemolitic uremic (SHU), cu toate că 13 copii erau deja în stare gravă la unităţile sanitare din judeţ. Potrivit Corpului de Control al Guvernului, greşeala a aparţinut medicilor din judeţ care, potrivit legii, ar fi trebuit să anunţe telefonic Direcţia de Sănătate Publică Argeş şi Ministerul Sănătăţii imediat ce au depistat un prim caz de infecţie cu E.coli enterohemoragic. Medicii au aşteptat însă două săptămâni pentru a face o astfel de raportare, interval în care starea micuţilor s-a agravat, o parte dintre ei necesitând transferul în Capitală. 

3. Micuţii, plimbaţi între spitale

Spitalul de Pediatrie Piteşti a demonstrat, conform documentului întocmit de Corpul de Control, că nu a respectat nici măcar protocolul transferului interclinic al pacientului critic în 4 cazuri din cele 5 internate cu SHU în secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Piteşti. „Copiii au fost retrimişi după agravarea stării lor de sănătate cu ambulanţa înapoi în Compartimentul de Primiri Urgenţe de la Spitalul de Pediatrie, spre a fi transferaţi la Spitalul «Marie Curie» Bucureşti”, se arată în raport. Un singur caz a fost transferat la Spitalul Judeţean Piteşti, pe secţia de infecţioase, relevă documentul, în care se specifică şi faptul că Spitalul de Pediatrie Argeş nu avea capacitatea de diagnostic de laborator a infecţiilor bacteriene, nici mediile de cultură selective, nici reactivii necesari şi nici testele rapide pentru stabilirea precoce a diagnosticului. 

4. Vaccinaţi cu ser neautorizat în Europa

Raportul pune la colţ şi vaccinul cu şase valenţe, cu care au fost imunizaţi o parte din bebeluşii cu SHU. Concret, documentul subliniază că au fost distribuite peste 107.000 de doze de vaccin hexavalent care nu era aprobat pe piaţa europeană, sugerând o legătură între vaccinare şi apariţia patologiei grave la micuţii din Argeş. Atât Ministerul Sănătăţii, cât şi Agenţia Naţională a Medicamentului au reacţionat ieri şi au spus că vaccinul incriminat nu prezintă nici un fel de risc pentru micuţi şi că Hexaxima nu avea cum să producă SHU. Totodată, Agenţia subliniază că nu există nici o probă care să stabilească o legătură directă între schema de vaccinare şi copiii diagnosticaţi cu SHU.

Trei copii au murit la spital

Diana Oncescu (1 an) a murit, în 4 februarie, din cauza SHU
Diana Oncescu (1 an) a murit, în 4 februarie, din cauza SHU

La mijlocul lunii ianuarie, mai mulţi bebeluşi din judeţul Argeş au ajuns în stare gravă la Spitalul de Pediatrie Piteşti, fiind diagnosticaţi cu sindrom hemolitic-uremic (SHU). Din 29 ianuarie, au fost transferaţi la Spitalul pentru Copii „Marie Curie“, din Capitală, 18 copii, majoritatea din Argeş, cu SHU sau cu suspiciuni de SHU. Dintre aceştia, trei fetiţe din Argeş au murit în spital, pe 4, 15 şi 16 februarie. Abia la sfârşitul lunii februarie, Ministerul Sănătăţii a stabilit ce bacterie este responsabilă pentru îmbolnăvirea copiilor din Argeş: o tulpină a bacteriei E.coli. Ulterior au fost găsite tulpini de E.coli la brânza produsă de Lactate Brădet, dar şi la angajaţi ai fabricii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
carol i ziua regelui jpeg
image
image
image
image
image
image
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net