378 de oameni au murit la bordul lui BN2 Islander

Ultima actualizare:

    BN2 Islander
BN2 Islander

Avionul care a aterizat forţat în zona Ursoaia - un Britten-Norman Islander BN 2 - este unul dintre cele mai populare avioane comerciale. De-a lungul timpului a fost implicat însă în numeroase tragedii.

În Europa, aeronava utilitară de mici dimensiuni este în topul vânzărilor chiar şi astăzi, la mai bine de jumătate de secol de la lansarea sa pe piaţă, în 1965. În Marea Britanie, aparatul de zbor este folosit de Armată, dar şi de Poliţie. Echipa care îl pilotează poate fi formată din maximum două persoane, iar la bord pot fi transportaţi până la 9 pasageri.

Aparatul de zbor poate atinge o viteză de maximum 273 de kilometri pe oră, iar rata lui de urcare este de 295 de metri pe minut. În ciuda performanţelor, în istoria sa, BN 2 a fost implicat în zeci de tragedii la nivel mondial, soldate cu nu mai puţin de 378 morţi. Cel mai grav accindent a avut loc pe 3 noiembrie 1977, când o aeronavă privată s-a prăbuşit în apropierea unui aeroport din Mexic. Nici unul dintre cei 13 pasageri nu a avut şanse de supravieţuire. Anul trecut, 12 persoane şi-au pierdut viaţa la bordul lui BN2 Islander: 6 în Venezuela, 1 în Puerto Rico şi 5 în Brazilia. Nici România nu a fost lipsită de incidente aviatice în care să fie implicat utilitarul de mici dimensiuni.

De 3 trei ori (în 1977, în 1989 şi 1992) BN2 a fost la un pas de tragedie, însă de fiecare dată aeronavele au fost evacuate în siguranţă. Până alaltăieri, când tragedia nu a mai putut fi evitată. Asta deşi avionul Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, fabricat în 1977 în Marea Britanie, abia fusese supus ultimei revizii în luna decembrie 2013. Potrivit unor surse citate de Gândul, aeronava avea un certificat de navigabilitate valabil un an, până în decembrie 2014.

Casetă tehnică

Britten-Norman 2 este un avion utilitar, cu două motoare.Primul zbor: 12 iunie 1965Echipaj: 1 sau 2 piloţiCapacitate 9 locuriViteza de croazieră: 273 km/hAutonomie: 6,5 ore / 1.200 kmPână în prezent, au fost produse în România peste 550 de avioane BN-2 Islander

Cauzele morţii lui Adrian Iovan. Primele rezultate ale necropsiei

Sfâşietor! Declaraţia fratelui studentei decedate în accidentul aviatic: «Nu mai am lacrimi»

Adrian Iovan a cerut amânarea zborului în urma căruia a murit

Primele declaraţii ale medicului supravieţuitor: «Adrian Iovan a mai trăit un sfert de oră după impact»

FOTO Imagini dramatice de la operaţiunile de salvare. Cum au fost duşi răniţii la ambulanţe

FOTO Cruce de lemn pe munte, de la localnici, la locul tragediei aviatice în care a murit Adrian Iovan

De ce nu au fost identificaţi răniţii după semnalul de la telefon? Specialiştii în comunicaţii explică

Iovan pilota  «avionul morţii» pentru  2.000 de lei pe lună

5 întrebări în cazul  tragediei din munţi

image
image
image
image
image
image
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net