35.000 de oameni au semnat petiţia „Jandarmeria e toxică” adresată Organizației Națiunilor Unite

Ultima actualizare:

    Peste 200 de persoane au depus plângeri în dosarul violenţelor produse în Piaţa Victoriei pe 10 august
Peste 200 de persoane au depus plângeri în dosarul violenţelor produse în Piaţa Victoriei pe 10 august

Comunitatea Declic a înaintat o petiţie intitulată "Jandarmeria este toxică" Organizaţiei Naţiunilor Unite prin care solicită sancţionarea intervenţiei brutale, cu gaze şi bastoane, a Jandarmeriei la protestul dasporei desfăşurat în data de 10 august 2018. Prin petiția „Jandarmeria e toxică” inițiatorii cer noului Înalt Comisar pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, care va prelua mandatul la 1 septembrie, să condamne violențele Jandarmeriei să evalueze acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului.

Cei care au semnat petiţia, aproximativ 35.000 de oameni, solicită şi reconsiderarea oportunităţii prezenţei jandarmilor români în cadrul programelor internaţionale de menţinere a păcii. 

„Pe parcursul zilei de 10 august, Jandarmeria Română a intervenit asupra manifestanţilor disproporţionat, în repetate rânduri. Au folosit gaze lacrimogene, proiectile cu şrapnel şi tunuri cu apă. Au fost expuşi intervenţiei Jandarmeriei mii de oameni de toate vârstele, inclusiv bătrâni, copii şi femei însărcinate care îşi exercitau dreptul democratic de a protesta. Fotografiile şi video-urile din acea zi arată că jandarmii au utilizat excesiv forţa, că au eliberat gaz iritant la intervale de 15 minute, că au lovit oameni la întâmplare, inclusiv pe cei cu mâinile ridicate într-un gest lipsit de agresivitate. Furiei jandarmilor au căzut pradă şi patru turişti israelieni şi peste opt jurnalişti, inclusiv de la televiziunea publică austriacă şi de la cotidianul german Deutsche Welle", se arată În plus, iniţiatorii petiţiei sunt de părere că şefii Jandarmeriei au contribuit la propagarea ştirilor false. „S-a creat o întreagă legendă cum că o femeie jandarm ar fi fost rănită şi e „suspectă de fractură de coloană' în urma unei declaraţii oficiale a purtătorului de cuvânt. Femeia respectivă a fost filmată alergând la ieşirea din spital, la scurt timp după. Mai mult, la o zi după violenţe, Ministerul de Interne şi Jandarmeria Română au declarat că forţa a fost folosită în mod legitim şi că jandarmii au acţionat în auto-apărare pentru restabilirea ordinii publice. În conferinţa de presă, autorităţile au declarat că a fost imposibilă extragerea indivizilor violenţi ceea ce a justificat folosirea gazelor lacrimogene asupra întregii mulţimi prezente în piaţă. În consecinţă, cerem ONU să demareze o analiză proprie a dovezilor şi să evalueze acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului. Nu în ultimul rând, vă solicităm să reconsideraţi oportunitatea prezenţei jandarmilor români în programele internaţionale de menţinere a păcii', sunt argumentele aduse în cuprinsul petiţiei cu pricina.

În final, iniţiatorii consideră că Jandarmeria Română a dat dovadă, de-a lungul timpului, de servilism politic şi că a comis abuzuri îndreptate împotriva cetăţenilor de rând, în loc să contribuie la protejarea acestora. 

Vă reaminitm că peste 200 de plângeri în dosarul violenţelor de la protestul din 10 august au fost depuse la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net