35 de ani fără Amza Pellea. Ce gest a făcut Nea Mărin când s-a născut fiica sa

Ultima actualizare:

    Amza Pellea a fost unul dintre actorii cei mai dăruiţi ai scenei româneşti. A murit pe 12 decembrie 1983FOTO: cinemagia.ro
Amza Pellea a fost unul dintre actorii cei mai dăruiţi ai scenei româneşti. A murit pe 12 decembrie 1983FOTO: cinemagia.ro

Amza Pellea a fost unul dintre actorii cei mai dăruiţi ai scenei româneşti. Este iubit și astăzi, chiar dacă au trecut 35 de ani de la moartea sa. Ne-a părăsit pe 12 decembrie 1983. Fiica sa, actrița Oana Pellea, postează des amintiri despre celebrul ei tată. Când s-a născut Oana, Amza Pellea a făcut un gest unic.

Ne lipsesc poveștile lui Nea Mărin, cu Sucă, Veta și nașa Reta ”din capul dealului”. Amza Pellea a fost unul dintre cei mai iubiți actor din România din toate timpurile. Îl mai vedem pe Nea Mărin povestind despre poznele nepotului Sucă doar în reluările de la TVR.

Amza Pellea a plecat dintre noi la doar 52 de ani, dar românii îl iubesc la fel de mult și acum. Ne-am bucurat de rolurile absolut memorabile interpretate de acest actor uriaș.

Actrița Oana Pellea a avut o relație specială cu tatăl ei și îi spune simplu, Amza. ”Acest om a fost un cadou de la Dumnezeu şi oamenii l-au iubit!'”, a scris actrița anul trecut, la 34 de ani de la pierderea celebrului ei tată.

Amza Pellea fost căsătorit timp de 25 de ani din 1958, până la moartea sa în 1983, cu Domnica Mihaela. S-au logodit la Craiova, pe 13 septembrie 1958, și s-au unit în fața Domnului în 28 septembrie, tot la Craiova. Trei ani mai târziu, pe 29 ianuarie 1962, s-a născut Oana.

De fericire, Amza Pellea a scris câteva versuri. ”Te-ai întrupat din stele, / din pulbere, din vânt, / din gândurile mele, / din apă, din pământ / şi din iubirea noastră / clocotitoare, vie ... / Prin tine-ntind o mână/ Spre-nalt, spre infinit, / iar tu te legi prin mine / de cei care-au murit. Prin tine devin veşnic / şi capăt sens şi țel, / prin tine sunt puternic, / sunt piatră, sunt oţel / şi, datorită ţie, / fetiţa mea cea mică, / de-acuma lui tăticu / de moarte nu-i e frică!”

Amza Pellea, biografia

Amza Pellea a fost unul dintre cei mai iubiți actori români de teatru si film. De-a lungul carierei sale îndelungate, ne-a bucurat cu roluri memorabile atât pe scena teatrelor, cât și pe ecrane. Personajele istorice, dar și cele din comedii, au fost cele prin care marele Amza Pellea și-a demonstrat talentul actoricesc.

Marele actor, s-a născut pe 7 aprilie 1931 în Băilești, Dolj. A fost creatorul și interpretul personajului Nea Mărin, care ne învelea Revelioanele. A fost actorul care a interpretat unele dintre cele mai strălucite figuri ale istoriei românilor, precum Decebal sau Mihai Viteazul.

Reprezentant al Promoţiei de aur a teatrului românesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s–a impus ca unul dintre actorii cei mai dăruiţi ai scenei romaneşti.

image
image
image
image
image
image
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
image
actualitate.net
image
actualitate.net