300 de credincioşi au leşinat la pelerinajul de la moaştele Sfintei Parascheva

Ultima actualizare:

    Credincioșii au așteptat  la coadă până la epuizare
Credincioșii au așteptat la coadă până la epuizare

Pelerinajul prilejuit de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva continuă la Iaşi. Numărul credincioşilor care au trecut pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva este în continuă creştere, ca şi numărul pelerinilor care stau la coadă aşteptând să se închine. Din păcate sute de oameni au leşinat şi au avut nevoie de îngrijiri medicale.

De câţiva ani, în prima zi de pelerinaj de la Iaşi, înainte să răsară soarele, străzile din jurul Mitropoliei se umplu de oameni, câteva mii dintre aceştia fiind veniţi cu autocarele din comuna Voluntari, de lângă Bucureşti, relateză Mediafax. Şi în acest an au ajuns aici peste 140 de autocare, maşinile i-au lăsăt pe credincioşi în puncte clar stabilite şi mai apoi au fost parcate pe Splaiul râului Bahlui, pentru a nu bloca traficul din centrul oraşului. După un drum de şapte ore, pelerinii se aşază la rând, aşteptând să ajungă la racla cu moaştele sfinte, iar până când au ajuns în curtea catedralei, cei din sudul ţării au mai aşteptat încă şase-şapte ore. 

Conform informaţiilor oficiale, numărul pelerinilor care stăteau la coadă duminică în preajma Mitropoliei Iaşi era de peste 40.000. De asemenea, numărul persoanelor care au trecut pe la raclă până la ora menţionată este de peste 34.000. Circa 1.200 de persoane trec pe oră pe la racla cu moaştele sfinte. Potrivit purtătorului de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, unii pelerini au stat la coadă şi 13 ore.

Într-o oră, circa  1.200 de persoane  au trecut pe la racla  cu moaștele sfinte
Într-o oră, circa 1.200 de persoane au trecut pe la racla cu moaștele sfinte

Aşteaptă şi 13 ore la coadă 

Printre cei veniţi din toată ţara sunt oameni care participă la eveniment de ani de zile, iar aşteptarea păleşte în faţa bucuriei pe care o simt după ce i-au spus Sfintei ce au pe suflet. „O energie de neegalat şi neimaginat simt. Ceva care nu se poate exprima în cuvinte. De trei ori am fost la ea”, a spus o tânără care se aşezase pe jos după câteva ore de mers încet. Însă aşteptarea şi oboseala sunt uitate când pelerinii ajung în curtea Catedralei. După ce au trecut pe la baldachin primesc o mână de busuioc şi flori sfinţite. Iar Sfânta ajută, spun ei, chiar dacă vin cu câteva zile înainte de 14 octombrie, ziua în care se spune că Ocrotitoarea Moldovei face minuni. „Mă ajută la toate. Şi la sănătate. Eu aşa simt, simt o bucurie, simt ajutor”, a spus o femeie care aştepta deja de patru ore. Pelerinii revin la Sfânta Parascheva pentru a-i mulţumi, dar şi pentru a-i lăsa o nouă rugăciune. „Mi-a ajutat, îi mulţumesc lui Dumnezeu. M-a ajutat şi la copii şi mie. E a patra oară când vin”, a spus altă femeie.

Sâmbătă seara, a avut loc pelerinajul Calea Sfinţilor, moment în care racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost purtată pe străzile Iaşiului, de un sobor de preoţi şi măicuţe. Tot sâmbătă au ajuns la Iaşi, de la Bucureşti, moaştele Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, din Insula Corfu, Grecia.


    Într-o oră, circa  1.200 de persoane  au trecut pe la racla  cu moaștele sfinte
Într-o oră, circa 1.200 de persoane au trecut pe la racla cu moaștele sfinte

Tradiţii pentru spor şi sănătate la marele praznic

  • Praznicul Cuvioasei este zi nelucrătoare, iar gospodinele nu trebuie să spele şi nici nu trebuie să arunce lături în gospodărie, iar cine respectă datina va fi protejat de Cuvioasa de boli de ochi şi de cap.
  • Credincioşii se roagă în lăcaşuri de cult-biserici şi mănăstiri, pentru sănătate, pentru înlăturarea necazurilor şi pentru împlinirile întregii familii. 
  • În acelaşi scop, credincioşii prăznuiesc pentru prosperitate şi spor în gospodărie, în anul care urmează.
  • În ziua praznicului, gospodarii care au posibilităţi materiale pregătesc mese festive, cu bucate tradiţionale, invitând la masă familiile mai sărace care au mulţi copii. 
  • De asemenea, în curtea bisericilor se organizează mese îmbelşugate la care participă enoriaşii din comunitatea respectivă. 
  • În zonele rurale, se aprind focuri în curţile gospodarilor, pentru a alunga spiritele negative şi puterea vrăjilor. 
  • Prin tradiţie, fetele necăsătorite care aduc în casă de la biserică iconiţe cu Sfânta, care roagă şi postesc, cerându-i ajutorul, au noroc de un soţ bun şi iubitor. 
  • De asemenea, este bine ca viitoarele mame să ofere copiilor săraci dulciuri, pentru ca Sfânta să le ajute să aibă o naştere uşoară. 
  • În această zi, gospodarii fac pomeniri la biserică şi împart săracilor pacheţele cu alimente: colăcei şi dulciuri preparate în casă, dar şi fructe de toamnă (exceptând poamele care au miezul în formă de cruce). Aceste ofrande  se impart  pentru sufletul morţilor care nu-şi găsesc liniştea după moarte şi apar  supăraţi  în visele  rudelor. 
  • Acum, credincioşii trebuie să aşeze lângă candela aprinsă o iconiţă care o reprezintă pe Cuvioasa Parascheva, pentru ca aceasta să ocrotească întreaga familie. (Liliana Ivan)
image
image
image
image
image
image
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net