30 de ani fără Mihaela Runceanu. Criminalul ei este liber din 2006

mihaela_runceanu-cantareata_romanca.jpg

mihaela_runceanu-cantareata_romanca
Pe 1 noiembrie 1989, s-a aflat că Mihaela Runceanu fusese ucisă în mod bestial, în propria casă din Bucureşti. Avea doar 34 de ani.
FOTO: adevarul.ro

Mihaela Runceanu a fost una dintre cele mai îndrăgite cântărețe din anii ʼ80, o stea a muzicii ușoare românești. Frumoasă, talentată și cu o voce care te ungea pe suflet. Sunt 30 de ani de când Mihaela Runceanu a fost ucisă și stropită cu benzină. Criminalul care a ucis-o este liber din 2006.

Întreaga ţară a rămas mută de uimire și durere, pe 1 noiembrie 1989, dimineaţa, când s-a aflat că, la miezul nopţii, Mihaela Runceanu fusese ucisă în mod bestial, în propria casă din Bucureşti. Avea doar 34 de ani.

Mihaela Runceanu, biografia

Mihaela Valentina Runceanu s-a născut pe 4 mai 1955, la Buzău. Între 1970 şi 1974, a urmat Liceul de muzică şi arte plastice din Buzău, pe care l-a absolvit ca şef de promoţie. În perioada liceului, a cântat în orchestra simfonică a oraşului, iar în 1974 a fost admisă la Conservatorul de muzică "Ciprian Porumbescu", cu media 9,95, unde a fost colegă de grupă şi de cameră cu Angela Ciochină, şi ea trecută în nefiinţă. Era studentă în primul an când a debutat la radio, iar în februarie 1976, Mihaela Runceanu trece cu 10 pe linie prima etapă la concursul TV de talente "Steaua fără nume", foarte pupular în acea vreme.

Mihaela Runceanu a fost ucisă

Pe data de 28 octombrie 1989, Mihaela Runceanu participă la spectacolul-maraton de mare succes „Start Melodii’89”, care are loc la Sala Radio. Are un succes fantastic fiind bisată de trei ori. Cântăreața a îngenuncheat la aplauzele publicului. Acesta a fost ultimul spectacol susţinut de Mihaela Runceanu. Pe 30 octombrie 1989, a apărut la Electrecord, "Pentru voi, muguri noi", cel de-al treilea disc al artistei.

Pe 1 noiembrie, în jurul orei 1.00 Mihaela Runceanu este asasinată în garsoniera sa.

Cum a fost ucisă Mihaela Runceanu

Filmul evenimentelor din garsonieră, așa cum a fost stabilit de ancheta judiciară, este unul atroce. Criminalul a observat că Mihaela adormise și a ucis-o prin strangulare: ”A tăiat o bucată din cablul de la telefon și în câteva secunde a încercat s-o stranguleze. Mihaela s-a trezit din somn și s-a apărat cât a putut. După ce și-a definitivat oribila crimă, criminalul a luat tot ce era mai de preț din casă și a mers în balcon, acolo unde cântăreața avea depozitate mai multe canistre pline cu benzină. A turnat peste cadavru și apoi i-a dat foc. A părăsit locuința și a mers la iubita lui din acel moment.”

Criminalul care a ucis-o pe Mihaela Runceanu este liber din 2006

La doar 36 de ore de la crimă, cercul suspecţilor s-a restrâns la o singură persoană, anume Daniel Cosmin Ştefănescu, un tânăr care îi furniza cântăreţei discuri, casete cu muzică și filme video. Potrivit anchetatorilor, scopul crimei a fost jaful. Daniel Cosmin Ştefănescu furase din casa Mihaelei Runceanu mai multe lucruri, printre care un videocasetofon marca „Panasonic”, un televizor „Telecolor”, un magnetofon stereo marca „Rostov” şi un pickup „Unitra”, cu două boxe de 75 W, o staţie de amplificare Delia, două cartuşe de ţigări Kent, şase casete video, benzi de magnetofon, cafea, băuturi fine, două canistre cu benzină, un material textil, încălţăminte, cosmetice, câteva bijuterii, trei carnete CEC, un pachet cu carne.

Dan Cosmin Ştefănescu avea 21 de ani când a primit pedeapsa de 25 de ani pentru crimă. În 2004, a fost eliberat din eroare, pe baza unei graţieri acordate de fostul preşedinte Ion Iliescu. A fost reîncarcerat şi a mai ispăşit 16 luni de pedeapsă, după care a fost eliberat pentru bună purtare.

Cosmin Ştefănescu a fost graţiat în 2006, printr-un decret semnat de Ion Iliescu.

Cosmin Ştefănescu și-a refăcut viața

Lui Cosmin Ștefănescu nu i-a fost teamă de oprobriul public şi a încercat să se angajeze.  În primă fază, ca vânzător la un magazin de haine, din Capitală. Doar că lumea a început să-l recunoască, iar curiozităţile erau din ce în ce mai multe cu privire la ce i s-a întâmplat Mihaelei Runceanu. Cosmin nu a mai putut face faţă întrebărilor şi s-a retras în casa părintească, într-o localitate de lângă Bucureşti. În cele din urmă a părăsit România și s-a stabilit în Anglia. ”Mi-e bine. Am plecat în Anglia. Lucrez la un depozit, în apropiere de Londra. Nu vreau să mai ştiu nimic despre România”, a spus Cosmin.

Citește și:

Dina Cocea, actrița care l-a vrăjit pe liderul comunist Gheorghe Gheorghiu Dej

21 de ani fără Silviu Stănculescu. S-a căsătorit la 25 de ani cu o colegă de liceu

Loading...

Citește și

  • Daniel Cosmin Ştefănescu, Mihaelei Runceanu, Anglia, depozit, muncitor, închisoare, condamnare

    Lui Cosmin Ştefănescu (48 ani) îi prieşte aerul libertăţii! Eliberat după 17 de ani de detenţie pentru că a ucis-o pe Mihaela Runceanu, una dintre cele mai îndrăgite cântăreţe ale Epocii de Aur, bărbatul a fugit la aproape 3.000 de kilometri distanţă de România ca să-şi refacă viaţa.

  • mihaela runceanu moarte 25 de ani de la crima asasin eliberat

    O crimă oribilă petrecută în garsoniera Mihaelei Rădulescu în urmă cu 27 de ani a îngrozit întreaga ţară şi deşi a trecut atâta timp de la moartea artistei părinţii ei sunt devastaţi de durere şi îi păstrează obiectele personale. Dacă ar fi trăit, cântăreaţa ar fi împlinit luna aceasta 62 de ani. Între timp criminalul ei, Daniel Cosmin Ştefănescu, şi-a refăcut viaţa la Londra şi s-a angajat la un depozit, şi a avut curajul să meargă la mormântul ei, ca un fan care îi plânge dispariţia fulgerătoare.