29 de ani de la Revoluție. Zi de doliu în Timișoara luni, 17 decembrie

Ultima actualizare:

    29 de ani de la Revoluție. Zi de doliu în Timișoara luni, 17 decembrieFOTO: INQUAM
29 de ani de la Revoluție. Zi de doliu în Timișoara luni, 17 decembrieFOTO: INQUAM

Au trecut 29 de ani de când românii au scăpat de regimul dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu. Primăria Timişoara, împreună cu asociaţiile de revoluţionari, a pregătit un program prin care comemorează victimele şi celebrează victoria împotriva comunismului. În orașul unde au căzut primii eroi, luni, 17 decembrie, este zi de doliu.

Numărul total al celor decedaţi prin împuşcare pe durata Revoluţiei  din 1989 a fost de 1.142, al răniţilor de 3.138, iar al celor reţinuţi se ridica la 760. Au fost înregistraţi 748 de copii, urmaşi de eroi-martiri. Sunt cifrele oficiale, dar primii eroi și-au pierdut viața la Timișoara, de unde a început Revoluția din 1989.

Manifestările dedicate Revoluţiei Române la Timişoara

Evenimentele debutează vineri, 14 decembrie, şi vor include depuneri de coroane, vor fi aprinse candele şi se vor organiza marşuri, dar şi o şedinţă festivă la Consiliul Local Timişoara.

Potrivit Primăriei Timişoara, programul debutează vineri, 14 decembrie, la ora 17.00, cu o expoziţie şi o lansare de carte la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, urmată sâmbătă, 15 decembrie, de la ora 18.00, de "Marşul Libertăţii" pe traseul Piaţa Maria - Piaţa Victoriei.

Şedinţa festivă a Consiliului Local va fi duminică, 16 decembrie, de la ora 11.00, urmată de o serie de activităţi culturale în incinta Teatrului Naţional.

Tot duminică, de la ora 20.00, în Piaţa Victoriei se vor aprinde candele, iar de la ora 23.45 va fi oficiată la Biserica Martirilor o liturghie.

Zi de doliu în Timișoara luni, 17 decembrie

Luni, 17 decembrie, este zi de doliu în Timişoara, zi în care se vor oficia slujbe de pomenire şi vor fi depuneri de coroane la Catedrala Mitropolitană (ora 10.00), Biserica Martirilor (ora 12.00) şi Cimitirul Eroilor (ora 14.00), iar de la ora 18.00 pe treptele Catedralei va avea loc un moment de reculegere cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor - martiri.

Programul până pe 22 decembrie

În 18 decembrie, pe treptele Catedralei se vor aprinde candele (ora 18.00).

În 20 decembrie, la ora 12.00, se va declanşa sirena timp de trei minute pentru a marca dobândirea de către Timişoara a statutului de prim oraş liber de comunism. De la ora 20.00 pe scena din Piaţa Victoriei se va desfăşura Rock for Revolution, cu participarea Pro Musica, Melting Dice, Implant pentru Refuz, Sanctuar.

În 22 decembrie, la Casa Armatei se va desfăşura Adunarea Festivă pentru aniversarea a 29 de ani a Revoluţiei şi 28 de ani a FNRD 89.

De asemenea, vor avea loc numeroase expoziţii şi lansări de carte, concursuri pe teme de istorie şi de artă plastică. În 19-20 decembrie delegaţii asociaţiilor “Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989” şi "17 decembrie a Răniţilor şi Familiilor Îndoliate în Revoluţia din 1989’’ se vor deplasa la Bucureşti, Popeşti-Leordeni şi Slatina pe urmele cenuşii eroilor martiri dispăruţi, urmând să depună coroane şi să oficieze un parastas.

Sursa: news.ro

image
image
image
image
image
image
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net