26 de ani de la fuga lui Ceaușescu

Ultima actualizare:

    În 22 decembrie 1989, în centrul Capitalei manifestau împotriva lui Ceaușescu sute de mii de persoane
În 22 decembrie 1989, în centrul Capitalei manifestau împotriva lui Ceaușescu sute de mii de persoane

În urmă cu 26 de ani, Nicolae Ceaușescu a fugit cu elicopterul de pe clădirea Comotetului Central, de frica sutelor de miilor de bucureșteni ieșiți în stradă. Și astăzi românii mai întreabă ”21 – 22, cine a tras în noi?”.

Acum exact 26 de ani, străzile Bucureştiului erau pline de oamenii care au ieşit din case sau au plecat încolonați de la locurile de muncă.

Ziua de 22 decembrie 1989 a fost marcată de fuga lui Nicolae Ceauşescu şi a soţiei sale Elena cu un elicopter şi victoria revoluţionarilor.

Zeci de mii de muncitori de pe marile platforme industriale se îndreptau încă de la primele ore ale dimineţii spre sediul Comitetului Central al PCR şi Piaţa Universităţii, locul în care cu o zi înainte s-a tras în manifestanţi. Atunci a apărut steagul cu stema Republicii Socialiste România decupată.

Barajele de Miliție și Armată din Piaţa Universităţii şi în Piaţa Palatului s-au dovedit inutile. Două ore mai târziu, Piaţa Universităţii era plină de demonstranţi care cereau Armatei şi Miliţiei să treacă de partea lor.

Nicolae Ceauşescu a convocat la sediul Comitetului Central al PCR o şedinţă de partid în care anunţa că a preluat conducerea Armatei, după moartea ministrului Vasile Milea. Dictatorul a anunțat că a instituit starea de necesitate în întreaga ţară, care interzicea întrunirea în grupuri mai mari de cinci persoane. La acea oră, în centrul Bucureştiului se aflau sute de mii de oameni.

Manifestanţii care au ocupat piaţa din faţa Comitetului Central au forţat uşile masive ale clădirii şi au escaladat balconul. Nicolae şi Elena Ceauşescu s-au refugiat pe acoperişul clădirii, unde erau aşteptaţi de un elicopter. După fuga dictatorului, manifestanţii au ocupat atât Comitetul Central, cât şi sediul televiziunii publice, în jurul orei 12.30, acesta fiind considerat momentul victoriei Revoluţiei, scrie Mediafax.

Din seara zilei de 22 decembrie, au apărut ”teroriștii” care au tras în mulțime și nici până astăzi nu am aflat cine au fost necunoscuții care folosiseră arme și muniție de război.

Potrivit statisticilor oficiale, la Revoluţie, 1.142 de persoane şi-au pierdut viaţa, 3.138 au fost rănite, iar 760 de oameni au fost reţinuţi.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net