22 de ani fără Puiu Călinescu. Rolul Trandafir din seria B.D. l-a făcut nemuritor

actor_roman-puiu_calinescu-comedie.jpg

Maestrul comediei  Alexandru „Puiu”  Calinescu a plecat dintre noi pe 16 mai 1997, la vârsta de 76 de ani
Maestrul comediei Alexandru „Puiu” Calinescu a plecat dintre noi pe 16 mai 1997, la vârsta de 76 de ani
FOTO: cinemagia.ro

Generații de spectatori au râs cu gura până la urechi când apărea marele actor Puiu Călinescu și își ”scrâtea” ochii ori gura. A murit pe 16 mai 1997. Carmen Călinescu, fiica artistului, a povestit despre ultimele clipe din viața acestuia: ”Era înconjurat de asistente, le spunea glume și, din senin, a făcut un stop respirator. A murit cum și-a dorit, cu zâmbetul pe buze!”

Românii obișnuiesc să spună că un actor ca Puiu Călinescu se naște la câteva sute de ani distanță. Maestrul comediei  Alexandru „Puiu”  Calinescu a plecat dintre noi pe 16 mai 1997, la vârsta de 76 de ani, dar a lăsat în urmă o mulțime de roluri memorabile, care ne fac și azi să râdem în hohote.

Puiu Călinescu biografia

Alexandru Călinescu, alintat Puiu, s-a n ăscut la 21 iunie 1920 în București și decedat la 76 de ani, pe 16 mai 1997. Este considerat unul dintre cei mai talentați actori de comedie români. Succesul său s-a datorat în special grimaselor sale din scenete, dar și datorită talentului de a interpreta personajele într-un mod original. Și-a inceput cariera jucând în "revistele" de cinematograf care precedau proiecția unui film. În 1984, a intrat în trupa de teatru de comedie "Constantin Tănase". Spectacolele de pe Calea Victoriei, care umpleau sălile, cu titlurile lor trăsnite, "Un băiat de zahăt ars", "Trăsnitul meu drag", "Idolul femeilor" au fost scrise și interpretate de el timp de 10 ani.

Notorietatea sa s-a datorat în special filmelor ecranizate ca "BD la munte și la mare" (1971) și "Nea Mărin Miliardar" (1979). A și scris pentru televiziune filmele "La un restaurant de lux" (1994) și "Informații-gară" (1971).

Puiu Călinescu a fost greu încercat, încă de când era copil. Iată ce a povestit la TVR, la emisiunea ”Profesioniștii”, de la TVR.  “Am fost orfan de mamă de la 5 ani şi am fost crescut de surorile ei. Prima mea muncă de artist a fost să lipesc afişe de spectacole în Bucureşti, la cinema. Pe vremea aceea erau filme mute şi în pauză, când se schimbau rolele cu peliculă, eu ieşeam în sală, în faţa ecranului, ca să fac lumea să râdă. Eu nu am şcoli şi diplome, ce am învăţat am învăţat din acele filme, de pe stradă şi din viaţă. Secretul este munca, munca neîntreruptă, cu idei noi, cu veşnice căutări! Păi eu sunt bolnav dacă nu am repetiţii, sau spectacole, sau turnee, trebuie să fac mereu câte ceva. De aia şi sunt ca şi scândura, că nu are timp grăsimea să se adune. Şi atunci scriu, că textele din comediile în care joc, eu le fac şi alţii le cenzurează”, povestea artistul în emisiunea TVR “Profesioniștii”, a Eugeniei Vodă.

Celebru pentru grimasele sale senzaționale, Puiu Călinescu a făcut un rol memorabil în seria ”Brigada Diverse”, a fost Trandafir. Rolul i-a venit-mănușă și l-a făcut nemuritor. În unul din aceste filme, Trandafir are o interpretare fabuloasă: își ”scrântește” ochii după ce ia ”prafuri pentru bunica” care erau de fapt droguri.

Puiu Călinescu a murit pe 16 mai 1997

Primele semnale, că ceva nu e în ordine, au apărut prin luna martie 1997, când a început să nu mai vadă şi să i se facă rău pe scenă. A mers la Spitalul Militar. Suferise un preinfarct. Dar, a continuat să joace. Pe 1 Mai 1997, a fost cu familia la Sinaia, i s-a făcut rău şi au hotărât să-i facă o ecografie. Era grav. A doua zi l-au dus de urgenţă la Spitalul Floreasca, unde a fost internat la reanimare.

Cu o zi înainte de a muri dădea semne că se simte mai bine. Pe 16 mai 1997, fiica sa, Carmen, îl găseşte glumind cu asistentele în salon. Îl lasă şi pleacă ceva mai liniştită la şcoala unde preda (ca profesoară), spunându-i că vine să-l vadă după-amiază. La ora 17, când vrea să intre în salon, i se spune că a decedat. „În acel moment am simţit că mă prăbuşesc, cu punga în care aveam supa şi compotul pe care şi le dorise. Am apucat să văd că în patul lui era altcineva. Când plecasem dimineaţa de la spital, era bine, vorbea, şi nu înţelegeam ce s-a întâmplat. Mi s-a spus că decedase la 16:45”, a povestit Carmen Călinescu.

Sursa: cinemagia, adevarul.ro

Citește și Cum se numeau în buletin Jean Constantin și Jorj Voicu

Citește și Puțini știu care era numele lui Jean Constantin în acte. 8 ani de când a murit

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1