Alegeri locale 2020: Cum şi-au împărţit partidele harta României şi ce s-a schimbat faţă de 2016

2016_1.png

2016. PSD a ”înroşit” harta României, câştigând în majoritatea judeţelor
Citeste tot despre: 

Toate cele trei mari partide - PSD, PNL şi USR -PLUS şi-au revendicat victoria la alegerile locale. De fapt, au decupat doar bucata de adevăr convenabilă. Cum stau lucrurile în realitate? ”Adevărul” a analizat rezultatele alegerilor de duminică, în comparaţie cu scrutinul de la localele din 2016.

PNL este câştigătorul politic al alegerilor locale, PSD e câştigătorul matematic, în timp ce USR -  PLUS e câştigătorul simbolic. Cum s-a ajuns la această concluzie? Iată trei argumente: 

  1. PNL a câştigat alegerile locale la vot politic - cu 34%. În primul rând, e o victorie a premierului Ludovic Orban, care a dus partidul la cel mai bun scor din ultimii 30 de ani. Liberalii au obţinut 17 Consilii Judeţene. Dar cu ce comparăm? În 2016, PNL a luat doar 8 judeţe, aşadar pare o victorie netă. Însă estimările făcute de liberali în campanie arătau că PNL va câştiga între 17 şi 23 de Consilii Judeţene. La capitolul reşedinţe de judeţ, în 2016, PNL bifa 14 mari primării. În 2020, liberalii au mai adăugat doar una în palmares, plus victoria lui Nicuşor Dan de la Bucureşti, unde PNL are meritul de a fi renunţat la orgoliul de a avea candidat propriu. Liberalii au pierdut trei fiefuri importante: Timişoara, Alba Iulia şi Braşov. 

2020_1.png

2020. Puterea s-a împărţit: PNL şi alianţa USR - PLUS au „recolorat” harta
  1. PSD a ieşit pe locul doi, însă matematic rămâne cel mai mare partid al ţării raportat la numărul de aleşi locali. Social-democraţii au pierdut aproape 300 de primării faţă de 2016, însă în total numără 1.438 de edili, cu 200 peste liberali. Explicaţia? Sistemul electoral într-un singur tur de scrutin, care a avantajat primarul în funcţie. Obiectivul lui Marcel Ciolacu a fost să menţină partidul pe primul loc în clasamentul naţional, deci şi-a atins ţinta, deşi armata de primari a mai fost diminuată. PSD a câştigat şi cele mai multe Consilii Judeţene: 20. Însă cu 8 mai puţin faţă de alegerile din urmă cu patru ani. La capitolul reşedinţe de judeţ, PSD a adunat 14 victorii, în special în Oltenia şi Moldova, cu cinci mai puţin faţă de 2016. Marea înfrângere a partidului a venit tocmai în Capitală. 
  2. Alianţa USR - PLUS a reuşit să spargă monopolul partidelor tradiţionale cu victorii importante în Bucureşti, Timişoara, Alba Iulia, Braşov şi Bacău, însă reuşitele sunt mai degrabă simbolice. La nivel naţional, USR - PLUS strânge doar 13% din voturi, un rezultat cu mult sub scorul obţinut la alegerile europarlamentare din 2019, când Alianţa a depăşit 20%, suflând în ceafa PSD, pe fondul valului anti-Dragnea. 
Loading...