15.000 de oameni de știință avertizează: Omenirea este în pericol

urs_polar.jpg

urs polar, schimbari climatice
În ultimii 25 de ani, numărul de mamifere, reptile, amfibieni, păsări și pești din lume a scăzut cu 29%

”Acționați acum! Timpul se scurge!” Este semnalul de alarmă transmis de 15.364 de oameni de știință din 184 de țări despre catastrofa spre care se îndreaptă Omenirea.

De peste 25 de ani, oamenii de știință din toată lumea avertizează că resursele Pământului sunt pe sfârșite, în timp ce populația planetei crește în ritm alert. Dacă astăzi, populația planetei a depășit 7,44 miliarde de persoane, în 2050 se estimează că vor fi 9,7 miliarde de oameni.

Iată că, după 25 de ani, 15.364 de oameni de știință din 184 de țări care au acceptat să-și ofere numele ca semnatari a unei scrisori deschise către Omenire: ”Timpul se scurge!”, scrie independent.co.uk.

Experții spun că acum este cu mult mai rău decât în ​​1992, și că aproape toate problemele identificate atunci au fost exacerbate. Omenirea se confruntă încă cu amenințarea existențială a epuizării resurselor, și așa limitate, de către o populație în creștere rapidă.

Dacă lumea nu va acționa în curând, vor exista pierderi catastrofale ale biodiversității și cantități nesemnificative de mizerie umană, avertizează ei.

”În curând va fi prea târziu pentru a schimba cursul de la traiectoria noastră nereușită și timpul se scurge”, avertizează scrisoarea.

O serie de calamități de mediu sunt evidențiate în avizul de avertizare, incluzând schimbările climatice catastrofale, despăduririle, dispariția speciilor de masă, zonele morte ale oceanului și lipsa accesului la apă dulce, scrie aceeași sursă.

Ei spun că este necesară reducerea gazele cu efect de seră, stimularea energiilor regenerabile, restaurearea ecosistemelor, oprirea poluării.

Ce s-a întâmplat în ultimii 25 de ani

  • Cantitatea de apă proaspătă disponibilă pe cap de locuitor din întreaga lume a scăzut cu 26%.
  • Aproape 300 de milioane de hectare de pădure au fost pierdute, mai ales pentru a face loc terenurilor agricole.
  • Emisiile globale de carbon și temperaturile medii au înregistrat creșteri semnificative în continuare.
  • Populația umană a crescut cu 35%.
  • În total, numărul de mamifere, reptile, amfibieni, păsări și pești din lume a scăzut cu 29%.

Loading...
 
 

Citește și

  • Pământul va fi o ”minge” fierbinte, cu temperaturi atât de ridicate încât viaţa va fi extrem de grea. Foamete, secetă, specii şi insule dispărute. Asta spun oamenii de ştiinţă că se va întâmpla în următorii zeci de ani, dacă nu se vor lua imediat măsuri.