25 ani de la moartea actorului Ștefan Bănică. 10 lucruri pe care nu le știai despre marele artist

Ultima actualizare:

    Ștefan Bănică recunoaște că fără Radu Beligan nu ajungeqa actorFoto: ziarulmetropolis.ro
Ștefan Bănică recunoaște că fără Radu Beligan nu ajungeqa actorFoto: ziarulmetropolis.ro

Astăzi, 26 mai se împlinesc 25 ani de la moartea lui Ștefan Bănică senior, unul dintre cei mai cunoscuți actori români de comedie, dotat și cu un talent muzical deosebit. Calitățile artistice sunt duse astăzi mai departe de fiul său, deja celebrul Ștefan Bănică junior.

Ștefan Bănică a avut 56 de roluri în teatru și a jucat în 26 de filme. Din 1960 este actor în București, în trupele teatrelor Giulești(actualul Odeon) și Bulandra. A participat și la spectacole de revistă pe scena Teatrului Constantin Tănase. În afară de cifrele seci ale unei cariere prestigioase, Click! a încercat să găsească și alte lucruri interesante despre acest mare artist.

1.Ștefan Bănică senior s-a născut în Călăraşi pe strada Pompierilor. Nimeni din familia actorului nu mai trăieşte în oraş, iar locuinţa a fost vândută de mai multe ori, după ce familia Banică s-a mutat la Bucureşti.

2. Actorul este fiu de lăutar. De la tatăl său, Drăgan Constandache Bănică a moștenit talentul muzical și cheful de viață.

3. Tatăl său a dorit ca Ștefan să se facă avocat pentru că tocmai avusese mai multe procese și a fost impresionat de prestanța practicanților  acestei meserii.”Mi-a spus că avocatul este omul care se descurcă în toate vremurile”, își aducea aminte Ștefan Bănică.

4. Intrarea la teatru se leagă de actorul Radu Beligan. Cei doi s-au întâlnit la radio iar Radu Beligan, fermecat de stilul inconfundabil al lui Ștefan Bănică l-a urcat într-un taxi și l-a trimis să se înscrie la Facultatea de Teatru, pe care a absolvit-o, în 1955, la clasa maestrului Finţi.

5.După absolvire, a debutat la Teatrul din Galaţi, jucând alături de: Gina Patrichi pe care a considerat-o un model de seriozitate și expresivitate în lumea artistică

6.Ştefan Bănică Senior a fost căsătorit de două ori: prima oară cu ziarista Sanda Vlad-Liteanu iar a doua oară cu Irina, o creatoare de modă la Mătasea Populară care a murit după o grea suferință în 1985.

7.Ștefan Bănică a avut cu ambele soții câte un băiat. Dacă pe primul copil, actorul Ștefan Bănică jr îl știe toată lumea, despre cel de al doilea, mai mic cu opt ani, Alexandru Silviu se cunosc puține lucruri.

8.Alexandru Silviu, al doilea copil al lui Ștefan Bănică a murit într-un accident de mașină în 2001. Vehiculul în care se afla era condus de un prieten care a scăpat nevătămat și care a fost considerat de poliție vinovat de accident.

9. Ștefan Bănică senior a fost înainte de Alexandru Arșinel partenerul de musical al Stelei Popescu. Cei doi au fost opt ani un duet de mare succes,  prestațiile lor fiind deosebit de apreciate. Au fost împreună protagoniștii multor spectacole pe celebra scenă de la Boema,”vitrina”Teatrului Constantin Tănase.

10.Ștefan Bănică a fost unul dintre cei mai de succes actori-cântăreți, dinainte de Revoluție, piesele sale fiind în mare vogă în anii 70, 80. Printre cele mai distribuite s-ai numărat: Gioconda se mărită, Îmi acordați un dans, Cum am ajuns să te iubesc, Hei, coșar, coșar, Asta seară mă fac praf, Of, inimioara, Cântecul baiatului, Cine umblă prin vecini, Ce-aveți fetelor cu mine, Ce te uiți așa la mine.

Citiți și

Ștefan Bănică Senior ar fi împlinit vârsta de 85 de ani

Povestea emoționantă a numelui ales de Ștefan Bănică pentru fiul lui

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net