1.300 de agenţii de turism, la un pas să dispară

Ultima actualizare:

    Scandalul vacanţelor ia amploare. ANT a retras  licenţele firmelor care nu deţin poliţe de asigurare
Scandalul vacanţelor ia amploare. ANT a retras licenţele firmelor care nu deţin poliţe de asigurare

Insolvenţa agenţiilor de turism Mareea şi Genius Travel a lăsat cu ochii-n soare sute de turişti, aşa că Autoritatea Naţională pentru Turism a decis să sufle şi-n iaurt: a retras licenţele a peste 1.000 de agenţii care nu au asigurări pentru despăgubirea turiştilor în asemenea cazuri.

Potrivit legii, este interzisă desfăşurarea de activităţi turistice de către operatorii economici cu licenţă de turism expirată sau fără deţinerea poliţei de asigurare privind despăgubirea turiştilor în cazul falimentului sau insolvabilităţii. Semnalul de alarmă a fost tras de Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT), după ce două mari companii turistice au intrat în insolvenţă şi sute de clienţi au fost păgubiţi.

Operatorii nu s-au înghesuit să prezinte poliţele de asigurare, aşa că cei din ANT au trecut la fapte: au publicat lista celor nu mai puţin de 1.384 de agenţii care au rămas fără licenţă şi nu mai pot vinde vacanţe. Necazul este că pe lista neagră se află şi agenţii “curate”. Asta pentru că cei din ANT au pus în tabelul firmelor cu licenţă expirată şi operatorii care au retras, la cerere, licenţa de funcţionare.

„Noi am închis nişte puncte de lucru şi am înfiinţat altele, uneori chiar pe aceeaşi stradă. Asta înseamnă că am dat faliment? Ce treabă avem noi cu cei care au probleme cu licenţele? Este o greşeală sau o dovadă de lipsă de profesionalism, dar ne afectează foarte serios: clienţii se tem, partenerii de afaceri ne întreabă ce se întâmplă. Suntem cel mai mare operator turistic din România, nu poţi să arunci, aşa, nişte păreri pe piaţă şi să nu răspunzi pentru asta. Nu când eşti instituţie a statului”, ne-a declarat Marius Pandel, şeful agenţiei Christian Tour. Operatorul va cere în instanţă daune de peste un milion de euro.În luna august, Genius Travel îşi anunţa clienţii prin email că nu mai pot pleca în vacanţe deoarece firma a intrat în insolvenţă. Zeci de persoane au făcut plângeri penale la poliţie şi reclamaţii la Protecţia Consumatorului. La începutul lui septembrie, o altă mare agenţie turistică intra în insolvenţă. 1.100 de clienţi ai companiei Mareea şi-au văzut sejururile în pericol şi doar o mică parte dintre aceştia au plecat totuşi în vacanţă cu alţi operatori.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net