110 de ani de la naşterea lui Arsenie Boca. Satul natal a devenit loc de pelerinaj pe 29 septembrie

Ultima actualizare:

    Biserica din Vaţa de Sus,  cu acoperiş din foiţă  de aur, luată cu asalt  de pelerini
Biserica din Vaţa de Sus, cu acoperiş din foiţă de aur, luată cu asalt de pelerini

Vaţa de Sus (Hunedoara), un sat izolat în Munţii Zarandului, se trezeşte la viaţă în preajma zilei de 29 septembrie, data naşterii lui Arsenie Boca (1910 – 1989). În urmă cu 110 ani, în acest colţ uitat de lume s-a născut faimosul duhovnic. Satul natal a devenit loc de pelerinaj.

Arsenie Boca, unul dintre cei mai faimoşi duhovnici din România secolului XX, s-a născut pe 29 septembrie 1910, în Vaţa de Sus, într-o casă modestă, ridicată pe Dealul Bujoara, de la marginea satului. Locuinţa nu mai există în prezent, fiind înlocuită cu o construcţie asemănătoare, scrie adevarul.ro. 

În zilele de sărbătoare, mii de oameni ajung la Mănăstirea Prislop, pentru a se ruga la mormântul fostului stareţ din Ţara Haţegului, omul care în anii ‘50 a trecut prin calvarul închisorilor comuniste şi a fost alungat apoi pentru totdeauna din rândul preoţilor.

Construcţia din  chirpici, ridicată  pe locul unde se  afla casa copilăriei
Construcţia din chirpici, ridicată pe locul unde se afla casa copilăriei

În Vaţa de Sus, pelerinii vin în număr mai mic, întrucât satul aflat la 20 km de Brad este mai puţin accesibil. În preajma zilei de 29 septembrie, aşezarea din munţi se animă însă de pelerini, iar tot mai mulţi localnici au făcut un adevărat cult pentru Arsenie Boca. Un portret uriaş al călugărului, înfăţişat în chip de sfânt (Sfântul Cuvios Arsenie), a fost zugrăvit pe zidul bisericii din Vaţa de Sus, a cărei curte se umple cu oameni la slujbe. Pe marginea şoselei din sat, mai multe cruci de piatră şi troiţe au fost ridicate drept omagiu adus duhovnicului. 

Locul naşterii lui Arsenie Boca se află, potrivit unor mărturii, pe Dealul Bujoara, la 10 kilometri de biserica ortodoxă din centrul satului. Şoseaua traversează satele Vaţa de Sus şi Căzăneşti, iar din dreptul unei troiţe, un indicator marchează traseul, pe un drum forestier, spre vatra călugărului. Drumul continuă prin pădure: cruci şi icoane, unele agăţate în copaci, îi asigură pe călători că nu s-au rătăcit. Urcuşul se opreşte în mijlocul unei pajişti. În ultimii ani, aici a fost ridicată o biserică de lemn, cu acoperişul din foiţă din aur. Pe locul unde s-ar fi născut Arsenie Boca se află o casă veche din lemn şi chirpici, cu pereţii acoperiţi cu portrete de mari dimensiuni ale călugărului. În locuinţă se află o parte din mobilierul fostei case părinteşti.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net