În 11 februarie, creștinătatea îl sărbătorește pe Sfântul Vlasie, protectorul femeilor însărcinate

Ultima actualizare:

    Ierarhul și Mucenicul Vlasie este unul dintre sfinții protectori respectați foarte mult în tradiția populară.  Foto: doxologia.ro
Ierarhul și Mucenicul Vlasie este unul dintre sfinții protectori respectați foarte mult în tradiția populară. Foto: doxologia.ro

An de an, în 11 februarie, creștinătatea îl prăznuiește pe Sfântul Vlasie, protectorul femeilor însărcinate și al animalelor.

Ierarhul și Mucenicul Vlasie este unul dintre sfinții protectori respectați foarte mult în tradiția populară.  Sfântul Vlasie a trăit în timpul  împărataților romani Dioclețian și Licinus. El a fost episcopul Sevastiei Capadociei dar,  din cauza prigonirilor, el s-a retras în munți.

Sfântul Vlasie a fost hirotonit episcop și tradiția spune că sfântul dobândise darul vindecărilor, și tămăduia chiar şi animalele. În timpul persecuţiilor împotriva creştinilor, Sfântul Vlasie trăia ascuns într-una din peşterile Muntelui Argheos. Aici, în faţa peşterii, veneau animalele sălbatice  așteptând binecuvântarea Sfântului Vlasie, mai ales atunci când se îmbolnăvea vreuna dintre ele.

Pentru a-și mărturisi credința în Hristos, Sfântul Vlasie a fost torturat

În împărăție s-a dat poruncă  să fie prinși toți  creștinii ascunși. După ce a fost descoperit și Sfântul Vlasie acesta a fost dus la închisoare, iar pentru a-și mărturisi credința în Hristos a fost torturat.

În drum spre închisoare, Sfântul Vlasie a fost însoțit  de  șapte femei. Acestea  au mers în urma  Sfântului Vlasie și au adunat  picăturile de sânge care  curgeau  din corpul său și se ungeau cu acesta.  Slujitorii  care-l însoțeau pe sfânt  i-au spus  guvernatorului cetății  „Şi acestea sunt creştine”.

Tradiția spune că Împreună cu cele şapte femei creştine şi cu cei doi copii ai uneia dintre ele, Sfântul Vlasie a primit cununa muceniciei prin tăierea capului în ziua de 11-a a lunii februarie, în afara zidurilor cetăţii Sevastia.

Rugăciunea Sfântului Vlasie

De atunci, în ortodoxie s-a păstrat rugăciunea protectoare a Sfântului Vlasie, rostită pentru îndepărtarea dușmanilor

„Nu îmi este nădejde sfinte de nu-mi vei ajuta tu, nu aflu milă de nu-l vei face milostiv mie pe Cel ce te-a sfinţit pe tine. Nu am lucru bun, ci numai nădejde că tu te rogi pentru mine şi pentru aceea sfinte nădăjduindu-mă spre ruga ta şi milostivirea lui Dumnezeu nu mă voi teme de cei ce caută să-mi facă rău, spre tine Doamne Dumnezeule să vin mereu îmi dă. Amin!"

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net