11 ani fără Gil Dobrică. A murit trist pentru că fusese uitat de public

gil-dobrica.jpg

gil dobrica
Gil Dobrică ne-a părăsit în ziua de 17 aprilie 2007
Citeste tot despre: 

Ridica sala în picioare, iar când mesenii erau triști, Gil Dobrică îi inveselea de la prima notă. Piesa ”Hai, acasă” este ascultată cu plăcere și astăzi. Cunoscutul artist a murit la 61 de ani, după o lungă suferinţă. Era sărac și trist pentru că nu mai era chemat să cânte.

Gil Dobrică ne-a părăsit la 17 aprilie 2007, la 61 de ani, după o lungă suferință despre care nu îi plăcea să vorbească. I s-a spus Ray Charles al României. Era idolul său dintotdeauna, iar când l-a întâlnit pe marele artist american, în 1996, la Brașov, Gil Dobrică a spus: ”Este cea mai frumoasă zi din viața mea.”

Gil avea 16 ani când părinții l -au dat la o şcoală profesională să se facă strungar. Colegii lui de școală spuneau că Georgică fredona şi bătea ritmul cu cheile de la strung. A debutat la 17 ani și până la sfârșitul vieții a interpretat muzica altora, de regulă ale lui Ray Charles și alți artiști de gen.

A început să cânte la 17 ani, mai întâi la clubul Uzinei ”7 Noiembrie”, din Craiova, iar apoi, în anii `70, prin barurile celebre de atunci, Atlantic, Continental, Athenee Palace, Doina.

Artist cu o personalitate unică, celebru pentru interpretarea hitului ”Hai acasă”, Gil Dobrică şi-a amintit într-un articol publicat de ziarul Adevărul cum o admiratoare din Germania i-a pus în mână un disc cu Ray Charles, la începutul anilor `70.

A ales piesa ”Take Me Home, Country Roads” şi a adaptat-o în cel mai nobil mod. ”Toată capodopera lui Ray Charles mi s-a potrivit ca o mănuşă, ca un strop de aur”, spunea Gil Dobrică.

A colaborat cu trupa Sfinx, a cântat cu cenaclul Flacăra și era nelipsit din barurile de pe Litoral. Au urmat anii ʼ90, când a intrat într-un con de umbră, înfruntând boala în tăcere. Se considera, totuşi, un ”fericit trist”, fericit că încă mai gusta viaţa şi trist pentru că fusese uitat de public şi se trezise, brusc, fără economii şi consumat de numeroase depresii. Suferea de gută cronică şi pneumonie. 

Rudele i-au pus artistului pe cruce o poză cu el şi cu Ray Charles, care a fost idolul lui Gil. 

Loading...