10 sfaturi ca să-ţi salvezi viaţa

8-act-foto-click.jpg

În fiercare locuinţă ar trebui să se regăsească un detector de fum şi de gaze. Aceste dispozitive pot face diferenţa între viaţă şi moarte.

Incendiul violent care a izbucnit vineri noapte în clubul “Colectiv” şi-n care şi-au pierdut viaţa 31 de persoane ar trebui să ne pună serios pe gânduri. Pentru că o astfel de tragedie se poate întâmpla oriunde şi oricând. În cazul în care te afli într-un spaţiu închis, unde s-a declanşat un incendiu, ar trebui să ştii cum să procedezi pentru a-ţi salva viaţa.

1. Prima regulă şi cea mai importantă este să-ţi păstrezi calmul şi să încerci să-i linişteşti pe cei din jur. Este esenţial să prevenim, pe cât putem, panica ce se instalează în aceste momente. Apoi, următorul lucru pe care trebuie să-l faci este să suni la numărul de urgenţă 112. 

2. Copiii trebuie salvaţi primii. Strigă-i, iar dacă nu răspund, nu te panica! De obicei, aceştia se ascund în dulapuri, sub pat etc. Încearcă să fii cât mai calm şi caută-i în aceste locuri.   

3. Dacă, în timp ce te îndrepţi către ieşire, este nevoie să treci prin încăperi incendiate, înveleşte-te într-o pătură umedă şi acoperă-ţi şi capul. Dacă eşti expus flăcărilor, trebuie să ştii că părul se aprinde cel mai repede. În cazul în care nu ai cum să te protejezi cu o pătură umedă, neavând la îndemână apă, caută prosoape, cuverturi, haine sau alte materiale textile. 

4. Când treci dintr-o încăpere în alta, uşile trebuie deschise încet şi cu mare grijă. Dacă le deschizi brusc, afluxul de aer care pătrunde în camera incendiată provoacă o înteţire rapidă a flăcărilor (oxigenul alimentează focul).

5. Dacă în încăpere este fum, îndreaptă-te către ieşire încercând să mergi cât mai aplecat sau chiar târâş. La nivelul podelei fumul nu este atât de dens şi vei fi mai puţin expus. Acoperă-ţi gura şi nasul cu o bucată de îmbrăcăminte. Materialul textil va filtra aerul, iar tu vei fi mult mai protejat. Acoperirea căilor respiratorii cu materiale textile poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Nu în ultimul rând, trebuie să ştii că la nivelul podelei temperatura este mai mică în comparaţie cu plafonul, unde poate atinge 800-1.000 de grade Celsius. De aceea, deplasează-te la un nivel cât mai jos pentru a evita arsurile. 

6. În cazul în care incendiul a cuprins o suprafaţă verticală (draperii, perdele, mobilă, tâmplăria uşilor) apa se aruncă de sus în jos. 

7. Închide instalaţia de gaze pentru a evita o explozie. La fel trebuie să procedezi şi în ceea ce priveşte curentul electric.  

8. Dacă te afli într-o clădire precum un magazin, un club, un restaurant, hotel, cinematograf, şcoală etc trebuie să ştii unde sunt ieşirile de urgenţă. În cazul în care izbucneşte un incendiu, se produce un cutremur sau un alt eveniment ce poate declanşa panică generală, spre ieşirea principală se va îndrepta majoritatea celor din jur. Rezultatul? Se produc busculade, oamenii se împing, cad, se calcă în picioare, iar ieşirea se blochează.

9. Este esenţial să folosim toate căile de evacuare din clădire.

10. Un alt sfat foarte important de care ar trebui să ţii cont: odată ce ai reuşit să ieşi dintr-o clădire sau un apartament în flăcări nu te întoarce după ceilalţi rămaşi şi nu pleca în căutarea lor. 

 

În foarte multe dintre cazuri, persoanele surprinse în clădiri incendiate au încercat să fugă din calea flăcărilor sărind pe fereastră. Şi nu au supravieţuit. Pompierii avertizează că în cazul în care geamul se află la etajul doi sau mai sus vei avea nevoie de ajutor pentru a evacua locuinţa în siguranţă. Nu încerca să escaladezi balcoanele şi nu sări de la etaj, deoarece acest lucru îţi poate fi fatal! 

 

Te-ai refugiat într-o cameră? Ţine uşa închisă şi foloseşte prosoape, pături, cuverturi, cearşafuri sau pur şi simplu îmbrăcăminte pentru a  astupa zonele uşii pe unde pătrunde fumul. Materialele textile ar trebui să fie umede, însă dacă nu ai la dispoziţie apă, foloseşte materiale uscate. În acelaşi timp, deschide fereastra, strigă după ajutor şi foloseşte un cearşaf alb agăţat de tocul geamului drept semnal SOS. În acest fel, pompierii te vor localiza imediat, iar salvarea va fi mult mai rapidă. 

loading...
Loading...

Citește și

 • incendiu colectiv

  O tragedie înfiorătoare a zguduit întreaga țară în noaptea de vineri (30 octombrie) spre sâmbătă (31 octombrie). Nu mai puțin de 30 de persoane au murit în urma izbucnirii unui incendiu la Club Colectiv din Capitală. Numai 146 de persoane au supraviețuit, iar în prezent se zbat între viață și moarte, internate la mai multe spitale din București.

 • ce trebuie sa faci in caz de incendiu

  Incendiul violent produs în noaptea de vineri spre sâmbătă (30 spre 31 octombrie) în clubul bucureștean „Colectiv” a tras un semnal de alarmă în România. Click! îți spune ce trebuie să faci în caz de incendiu, pentru a scăpa cu viață și pentru a reduce pe cât posibil urmările grave ale unui astfel de incident.

 • incendiu cluj casa piroman pompieri

  Catastrofa de vineri noaptea (30 octombrie) din Bucureşti este una dintre cele mai mari tragedii din istoria omenirii. Încălcarea normelor de siguranţă în caz de incendiu, precum şi manipularea de materiale pirotehnice în condiţii necorespunzătoare au făcut ca bilanţul tinerilor care şi-au pierdut viaţa în cluburile de noapte din întreaga lume să depăşească 1.000.

 • claudiu petre incendiu club colectiv

  Claudiu Petre, un alt erou care s-a luptat să îi salveze pe alții, fusese dat dispărut. Prietenii și familia acestuia au stat cu sufletul la gură, în speranța că el se află printre cei 146 de răniți și că nu a putut fi identificat până acum. Din păcate, Claudiu se află printre cei decedați, anunță medicii legiști care au completat lista oamenilor ce au pierit în incendiul de la Club Colectiv, vineri (30 octombrie).