9 sfaturi ca să nu iei coronavirus pe Litoral. Vacanțele sunt riscante, ține cont de reguli

profimedia-0547270699.jpg

foto: Profimedia

Să pleci acum în vacanță la mare este riscant și periculos însă, dacă nu poți renunța la concediu, iată 9 sfaturi ca să te nu te-mbolnăvești de coronavirus pe Litoral!

De la 1 august, în Constanța, dar și în stațiunile turistice de la malul mării vor fi impuse anumite restricții pentru prevenirea izbucnirii de focare de Covid-19. Turiștii vom purta obligatoriu mască de protecție, în anumite zone și anumite intervale de timp. Este o măsură pe care autoritățile locale au luat-o în contextul exploziei pandemiei Covid de la noi din țară. Mai exact, ne vom proteja în spațiile foarte aglomerate din stațiuni între orele 18.00-24.00: pe faleze, pe aleile pietonale intens circulate, în parcuri, când stăm la coadă să cumpărăm gogoși sau șaorma. Mască va trebui să purtăm și în piețe, târguri, dar și în alte zone unde distanțarea socială nu este posibilă.

9 sfaturi ca să te nu te-mbolnăvești de coronavirus pe Litoral

Chiar și așa, riscul de a te infecta în vacanță este foarte crescut, motiv pentru care ar trebui să respecți și alte măsuri. Nu sunt obligatorii, adr sunt de bun simț. Iată câteva sfaturi ca să nu te întorci acasă bolnav!

Mergi la mare cu mașina sau cu trenul

Dacă ai posibilitatea, mergi în vacanță pe Litoral cu mașina personală sau cu mașina unor rude sau prieteni apropiați, pe care îi cunoști, în care ai încredere. În cazul în care nu dispui de mașină personală, mergi la mare cu trenul. În tren distanțarea socială este mult mai ușor de realizat decât într-un autocar sau microbuz.

Poartă mască de protecție cât de mult poți

Masca de protecție trebuie purtată obligatoriu în zonele aglomerate de pe Litoral, între orele 18.00-24.00. Vei fi obligat prin lege să porți mască pe faleze, în piețe, țârguri sau pe aleile aglomerate din stațiuni. Excepție fac doar copiii sub cinci ani. În cazul în care nu te conformezi, amenzile sunt usturătoare!

Păstrează distanța fizică inclusiv când intri în apă

Și când te bălăcești în apa mării te poți îmbolnăvi de coronavirus. Covid-19 nu se ia din apă propriu zis, ci doar de la persoanele bolnave care se află în preajma ta, la o distanță mai mică de doi metri. Alege un loc ferit pentru bălăceală și riscurile vor fi mai mici! Distanța fizică trebuie respectatăși peplajă. Dacă nu ai găsit locuri libere pe șezlong și vei sta la soare întins pe cearșaf, alege o zonă mai liberă, care să-ți permită o distanțare socială de cel puțin doi metri față de turiștii din preajmă. Nu te înghesui laolaltă cu ei pe un petec de nisip!

Evită aglomerația de la cozi

Ești la mare, în vacanță, vrei să te relaxezi și să te distrezi. Însă, trebuie să știi că dacă te expui în locuri aglomerate de genul teraselor, satelor de vacanță, aleilor pietonale sau parcurilor aglomerate, riști să te întorci acasă infectat. Stai mai departe de persoanele străine, poartă mască chiar și în locurile sau zonele unde nu este obligatorie și spală-te cât mai des pe mâini. Evită să stai la cozi pentru a-ți cumpăra din stațiune o înghețată, suc, șaorma, gogoși sau bilete pentru a teda în mașinuțe sau carusel.

Evită persoanele străine. Nu e momentul să legi prietenii

În vacanță suntem relaxați, puși pe distracție, mai toleranți, mai sociabili și putem lega mai ușor prietenii. Ne simțim bine, nu ne deranjează nimic, suntem fericiți și mult mai deschiși către interacțiunea cu cei din jur. În această perioadă, când coronavirusul colcăie nestingherit cam peste tot, este recomandat să nu interacționezi deloc cu persoanele străine. E foarte posibil ca cei cu care te împrietenești să fie bolnavi asimptomatici.

Nu te înghesui la piscina hotelului

Dacă te-ai cazat la hotel, cu siguranță aceasta are piscină și vei dori să înoți și tu liniștit în ape limpezi și curate, fără alge. Piscina este ideală dar nu în această perioadă. Motivul? S-ar putea să fie foarte aglomerat, iar în timp ce te bucuri de răcoarea apei intri fără să vrei în contact direct cu alți turiși care mișună pe lângă tine. Spațiul este mult prea mic!

plaja-corbu.jpg

Plaja de la Corbu
Pe plaja de la Corbu și Vadu poți merge cu cortul. Sau, caută un camping în alte stațiuni de pe Litoral

Mergi la mare cu cortul

Dacă nu ai mers niciodată cu cortul, acum este cel mai bun moment să experimentezi o altfelde vacanță. Vei locui la propriu în aer liber, iaracest lucru s-ar putea să fie foarte binevenit după perioada de două luni de stat în casă. Amintește-ți cât de greu ți-a fost să stai între patru pereți în perioada stării de urgență. Cumpără un cort, caută un camping și bucură-te de o vacanță în siguranță. La cort poți păstra distanța socială, nu interacționezi cu alte persoane și celmai important te afli în aer liber unde probabilitatea de a contacta virusul este mult mai mică.

Evită terasele aglomerate

Terasele vor funcționa pe Litoral și după ora 24.00, însă proprietarii trebuie să respecte normele și măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului. Dacă observi că între scaune nu există cel puțin un metru jumătate distanță, nu te așeza! Dacă ți-e poftă de o bere rece, consum-o pe plajă sau în camera de hotel.

Cazează-te într-un apartament

Cazarea într-un apartament te-ar putea feri de contactul cu alte persoane, așa cum se întâmplă la hotel. Într-un apartament ești mult mai izolat, nu întâlnești persoane străine, stai alături de familia ta și te bucuri de confortul unei locuințe dotate cu tot ce-i trebuie.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1