N-au crezut în virus, dar Covid-19 le-a distrus viaţa: şi-au infecat familiile, au stat în spital luni de zile, iar unii chiar au murit

„Nu există, domnule, coronavirus, e o prostie!”, „nimeni nu ne poate păcăli” – spun în continuare sute de români pe care îi vezi în aglomeraţie cu masca sub bărbie sau fără ea. În ciuda dovezilor şi a milioanelor de infectări şi de cazuri grave, unii continuă să ia în derâdere coronavirusul. Pentru ei, dar şi pentru cei care merită să ştie adevărul, mai mulţi pacienţi şi medici şi-au împărtăşit poveştile.

«Am zis că nu mi se poate întâmpla mie»

2.jpg

Lucian Domșa

Printre aceşti „coronasceptici” se afla, până de curând, Lucian Domşa, un bărbat de 46 de ani din Aiud. Este pacient la Centrul de Dializă din Alba Iulia, loc în care s-a infectat cu SARS-CoV-2. „Şi eu am zis că nu mi se poate întâmpla mie, am fost destul de sceptic înainte. Dar uite că s-a întâmplat. Din 300 şi ceva de pacienţi, câţi suntem la centrul de dializă, 11 ne-am infectat”, a povestit el la Digi 24.

Din păcate, şi-a infectat şi soţia, şi părinţii. „Eu am fost asimptomatic, dar soţia a fost destul de rău, ea chiar a avut simptome. Iar maică-mea, din păcate, a decedat. Era cu probleme mari, cardiacă, diabetică, dependentă de insulină, dar virusul nu a făcut decât să declanşeze infarctul”, a declarat bărbatul.

Şi-a povestit experienţa printre prieteni, pe pagina sa de socializare şi oricui a avut urechi să audă. Dar recunoaşte că în continuare are prieteni care nu cred în existenţa virusului. „Până la urmă, ţine de educaţia individului. Degeaba le spun, ei nu cred până nu se lovesc de experienţa respectivă”. 

La 30 de ani, a murit după o petrecere Covid

3.jpg

Tânărul n-a avut nici o șansă

Medicii americani avertizează că au tot mai mulţi pacienţi tineri infectaţi cu SARS-CoV-2. Uneori se îmbolnăvesc în urma unor situaţii ce par de-a dreptul absurde. Un bărbat de 30 de ani a făcut COVID-19 după ce a participat cu bună ştiinţă la o „petrecere COVID” găzduită de o persoană infectată. Tânărul a murit săptămâna aceasta într-un spital din Texas. „Cred că am făcut o greşeală. Am crezut că e o farsă, dar nu e” - acestea au fost ultimele cuvinte ale pacientului de 30 de ani, care a murit săptămâna aceasta la Spitalul Metodist din San Antonio, Texas, după ce a participat la o aşa-numită „petrecere COVID”, relatează ABC News, citat de Hotnews.

Dr Jane Appleby, directorul medical al spitalului, a declarat că pacientul le-a povestit asistentelor despre petrecerea găzduită de cineva care fusese diagnosticat cu noul coronavirus. „Ideea era ca oamenii să se adune ca să vadă dacă virusul este real şi dacă cineva se infectează”, a declarat Appleby. Medicul a vrut să spună povestea acestui pacient nu pentru a-i speria pe oameni, ci pentru a se asigura că înţeleg că virusul poate afecta pe oricine. 

Nu şi-a revenit nici după 3 luni

Adevărate drame trăiesc şi pacienţii infectaţi şi aparent vindecaţi. La trei luni după ce a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus, Scott Krakower continuă să se simtă complet epuizat în anumite zile, cu o respiraţie greoaie şi incapabil să vorbească în timp ce gâtul îi este umflat.

Bărbatul, în vârstă de 40 de ani, face parte dintr-un val de pacienţi „de lungă durată” cu Covid-19, o afecţiune din care pacienţii se recuperează în mod normal în două sau trei săptămâni. Dar, pentru Krakower, vindecarea sperată s-a transformat într-o serie de recidive. „Tocmai când încep să îmi spun că lucrurile stau mai bine, după trei sau patru zile bune, am trei sau patru zile în care nu mai pot vorbi sau în timpul căruia îmi apar noduli care se umflă în partea dreaptă a gâtului”, descrie acesta stările trăite într-un interviu pentru AFP, citat de hotnews.ro.

Această situaţie chinuitoare îl face uneori chiar să se îndoiască de realitatea bolii sale... până când părinţii sau soţia lui îi aduc aminte de ea, observând că începe să răsufle greu sub efectul unui simplu mers lejer. ”Chiar există”, avertizează tânărul de 40 de ani, referindu-se la grupurile de discuţii online ale pacienţilor cu Covid-19 de lungă durată care suferă de aceleaşi simptome. “Nu este produsul imaginaţiei oamenilor. Este ceea ce oamenii experimentează zi de zi şi descriu online”.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1