Mozambic: Şobolani antrenaţi pentru depistarea minelor antipersonal - VIDEO

Ultima actualizare:

Citind un articol despre nişte şoareci de deşert care puteau depista explozibili datorită simţului lor olfactiv deosebit de dezvoltat, Bart Weetjens, inginer mecanic belgian, a avut ideea să înlocuiască câinii care descoperă minele cu şobolani.

Antrenament ieftin

De ce au fost aleşi şobolani? Pentru că, spre deosebire de detectoarele de metale, ei pot depista şi minele în capsule de plastic. Apoi, ei sunt atât de uşori încât trec peste mine fără le declanşeze. O mină explodează dacă peste ea trece un corp de 5 kg, iar şobolanii au de trei ori mai puţin. Antrenarea lor costă 6.000 euro, de patru ori mai puţin decât în cazul unui câine.

"Unii cred că facem din şobolanii noştri nişte kamikadze. Nu este adevărat. După un an de antrenament, sunt foarte preţioşi pentru noi. Nu ne permitem să-i pierdem. Dimpotrivă, ţinem foarte mult la ei şi avem grijă să trăiască cât mai mult (un şobolan trăieşte şase-opt ani)", spune un membru al ONG-ului.

Pentru a depista o mină, şobolanii sunt riguros antrenaţi, învăţând mai întâi să asocieze zgomotul unui declic cu hrana: de fiecare dată când aude un clic, şobolanul primeşte de mâncare. Pe teren, când rozătorul descoperă TNT, omul care-l urmează declanşează un clic pe care şobolanul îl asociază cu o recompensă. Un astfel de rozător poate semnala în 30 de minute minele de pe 200 metri pătraţi, în timp ce un om ar face-o în două zile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net