Mozambic: Şobolani antrenaţi pentru depistarea minelor antipersonal - VIDEO

Citeste tot despre: 

Sunt suficienţi 2 euro pentru a planta o mină, dar aproape 700 pentru a o dezamorsa. Metodele tradiţionale, cum ar fi detectoarele de metale şi câinii dresaţi, sunt foarte costisitoare şi se întind pe o perioadă lungă. În sudul Mozambicului, o ONG a găsit o metodă mai simplă, mai ieftină şi foarte eficientă: şobolanii de deminare, informează Agerpres.

Citind un articol despre nişte şoareci de deşert care puteau depista explozibili datorită simţului lor olfactiv deosebit de dezvoltat, Bart Weetjens, inginer mecanic belgian, a avut ideea să înlocuiască câinii care descoperă minele cu şobolani.

Antrenament ieftin

De ce au fost aleşi şobolani? Pentru că, spre deosebire de detectoarele de metale, ei pot depista şi minele în capsule de plastic. Apoi, ei sunt atât de uşori încât trec peste mine fără le declanşeze. O mină explodează dacă peste ea trece un corp de 5 kg, iar şobolanii au de trei ori mai puţin. Antrenarea lor costă 6.000 euro, de patru ori mai puţin decât în cazul unui câine.

"Unii cred că facem din şobolanii noştri nişte kamikadze. Nu este adevărat. După un an de antrenament, sunt foarte preţioşi pentru noi. Nu ne permitem să-i pierdem. Dimpotrivă, ţinem foarte mult la ei şi avem grijă să trăiască cât mai mult (un şobolan trăieşte şase-opt ani)", spune un membru al ONG-ului.

Pentru a depista o mină, şobolanii sunt riguros antrenaţi, învăţând mai întâi să asocieze zgomotul unui declic cu hrana: de fiecare dată când aude un clic, şobolanul primeşte de mâncare. Pe teren, când rozătorul descoperă TNT, omul care-l urmează declanşează un clic pe care şobolanul îl asociază cu o recompensă. Un astfel de rozător poate semnala în 30 de minute minele de pe 200 metri pătraţi, în timp ce un om ar face-o în două zile.

Loading...