Masacrul de la Katyn şi moartea preşedintelui Poloniei, două tragedii unite pentru totdeauna

Click desktop articole 300x250 p1

Citeste tot despre: 

Click desktop articole 300x250 p2

Lech Kaczynski se îndrepta către Smolensk pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn când avionul în care se afla s-a prăbuşit, nelăsând nici un supravieţuitor.

Aproximativ 22.000 de ofiţeri, poliţişti şi civili au fost executaţi în 1940 la Katyn, de fosta poliţie politică sovietică (NKVD).

Timp de mai multe decenii, URSS a acuzat armata germană că a comis aceste asasinate. Cu toate acestea, în aprilie 1990, liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut responsabilitatea Rusiei.

Justiţia rusă continuă şi la această oră să respingă redeschiderea anchetei privind masacrarea ofiţerilor din ordinul lui Iosif Visarinovici Stalin.

"Crimele comise de fostul regim totalitarist nu pot fi justificate", a declarat, miercuri, premierul rus Vladimir Putin, la Katyn, unde a participat împreună cu omologul polonez Donald Tusk la manifestări comemorative, relatează Adevărul.

Putin:" Atribuirea vinei asupra poporului rus este o minciună"

"De-a lungul deceniilor, s-a încercat să se ascundă adevărul despre execuţiile de la Katyn în spatele minciunilor cinice, dar a atribui vina asupra poporului rus este o minciună similară. Sunt convins că atât în Polonia, cât şi în Rusia din ce în ce mai multe persoane încep să îşi dea seama", a mai afirmat premierul rus, la 70 de ani de la evenimentele de la Katyn.

"Represiunile distrug persoanele, oricare ar fi naţionalitatea lor, religia sau convingerile. Întregi categorii de populaţie au fost victime: cazaci, preoţi, simpli ţărani, profesori şi ofiţeri. Exista o singură logică: a semăna teroare, a dezvălui instinctele fiinţei umane, a confruna oamenii unii cu alţii, a-i face să se supună orbeşte", a adaugat Putin.

"Aceste crime nu pot fi justificate. Ţara noastră a realizat o estimare politică, juridică şi morală foarte precisă a crimelor comise de regimul totalitar şi nu va fi revizuită", a mai spus Putin.

Poporul rus nu poate fi considerat responsabil de masacrarea ofiţerilor polonezi, a declarat premierul rus, Vladimir Putin, citat de pagina online a RIA Novosti.

Pe aceeaşi temă:

Vezi aici lista cu principalii oficiali polonezi morţi în accidentul de avion din Rusia

Cine a fost controversatul preşedinte al Poloniei, Lech Kaczynski

Preşedintele Poloniei, mort după prăbuşirea unui avion în Rusia! - VIDEO/FOTO


Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5