Ziua Pământului 2021. Summit-uri și manifestări pe teme de mediu. Cum se celebrează în lume

Ultima actualizare:

    Accelerarea economiei globale post pandemie va duce la creșterea emisiilor de gaze
Accelerarea economiei globale post pandemie va duce la creșterea emisiilor de gaze

Ziua Pământului se sărbătorește în fiecare an la 22 aprilie și a fost declarată sărbătoare oficială de către Organizația Națiunilor Unite în anul 2009. Anul acesta, se împlinesc 51 de ani de când celebrăm această zi.

Ziua Pământului a fost proclamată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi interesul clasei politice faţă de mediu, și fost celebrată în primul an de circa 20 de milioane de cetăţeni americani, mare parte dintre ei tineri şi foarte tineri, scrie Mediafax.

După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de persoane din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei.

În anul 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ şi expresie comună a dorinţei tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat şi mai verde.

Ziua Pământului a avut un rol important în popularizarea problemelor de mediu. De altfel, a fost înfiinţată şi o organizaţie - Earth Day Organization, care are în prezent filiale în peste 192 de ţări. În prezent, aproximativ un miliard de oameni din toată lumea sărbătoresc Ziua Pământului pe 22 aprilie, numeroase comunităţi organizând chiar o săptămână întreagă de manifestări dedicate mediului înconjurător.

Manifestările Zilei Pământului în 2021 au început cu un summit global al tinerilor pentru climă condus de Earth Uprising, în colaborare cu My Future My Voice, OneMillionOfUs şi cu alte sute de tineri activişti pentru climă, la 20 aprilie 2021. Acest eveniment digital a examinat legătura dintre criza climatică şi problemele legate de poluare, sărăcie şi pandemie. O altă acţiune în cadrul summit-ului a inclus şi activişti proeminenţi de pe toate continentele, care s-au concentrat pe rolul crucial pe care îl joacă educatorii în combaterea schimbărilor climatice.

În paralel cu summitul global privind clima, earthday.org organizează, pe 22 aprilie 2021, cel de-al doilea eveniment digital Earth Day Live, pe site-ul său, prin ateliere de lucru, discuţii de grup şi spectacole speciale concentrate pe tema Restore Our Earth - abordând procesele naturale, tehnologiile ecologice emergente şi gândirea inovatoare care pot reface ecosistemele lumii.

Ziua Pământului 2021. Joe Biden găzduiește un summit pe teme de mediu și climă

În acest an, președintele Joe Biden a invitat 40 de lideri la un summit virtual pe teme de mediu la Casa Albă, în condițiile în care un raport al Agenției Internaționale pentru Energie estimează că emisiile de carbon generate de consumul de energie sunt pe cale să crească cu 1,5 miliarde de tone în 2021, întrucât consumul masiv de cărbune din Asia și, în special, din China, depășește creșterea rapidă a energiei din surse regenerabile. Aceasta ar fi a doua cea mai mare creștere anuală a emisiilor de carbon legate de consumul de energie din istorie. SUA ar putea prezenta un angajament actualizat în privința emisiilor de carbon, posibil înjumătățite până în 2030.

Biden a făcut din schimbările climatice un punct cheie încă din primele zile ale administrației sale. Pe lângă re-aderarea la acordul climatic de la Paris în prima zi de funcție, el a anunțat de la început că va aduna în jur de 40 de lideri mondiali pentru un summit global de Ziua Pământului, scrie Agerpres.

Liderii UE şi negociatorii din Parlamentul European au ajuns, miercuri, 21 aprilie, la un acord care stabilește ca blocul comunitar să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050 şi de a-şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% faţă de nivelul anilor 1990.

Ca de obicei, motorul de căutare Google marchează Ziua Pământului cu un doodle special. Anul acesta Google prezintă un video prin care încurajează plantarea copacilor.

Mesajul secretarului general ONU, António Guterres

Pe pagina ONU dedicată Zilei Internaţionale a Mamei-Pământ, secretarul general al ONU, António Guterres susţine că "Trebuie să acţionăm decisiv pentru a ne proteja planeta atât de coronavirus, cât şi de ameninţarea tot mai persistentă a schimbărilor climatice." 

Populaţia întregii planete are nevoie de trecerea la o economie mai durabilă, care să funcţioneze atât pentru oameni, cât şi pentru planetă, rezultând astfel necesitatea de a promova armonia cu natura şi cu Pământul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net