Virusul Zika, ameninţare globală. Femeile nu au voie să rămână gravide

zika_1.jpg

zika
Copiii cu virusul Zika se nasc deformaţi
Foto: BBC
Citeste tot despre: 

Tot mai multe state de pe cele două continente americane se află în pericolul răspândirii virusului Zika, deosebit de periculos, care tinde să se instaleze și să afecteze organismele umane încă dinainte ca acestea să se nască.

Potrivit BBC News, Organizația Mondială a Sănătății este îngrijorată din cauza răspândirii infecției în 21 de țări din Caraibe, America de Nord și America de Sud. Printre simptomele cunoscute se numără febră ușoară, conjuctivită și dureri de cap (aparent inofensive). După ce s-au găsit cazuri a sute de bebeluși care s-au născut cu creierul deformat din cauza acestui virus, unele state au recomandat femeilor să nu mai rămână gravide pentru a evita răspândirea infecției. Problema majoră este faptul că încă nu există un vaccin sau un tratament.

Ţânțarii transmit virusul Zika

tantarZoom
Ţânţarii transmit infecţia prin intermediul înţepătorilor
Foto: arhiva Click!

Boala nu este totuși atât de nouă, cunoscându-se încă din 1947 când a fost descoperită la câteva maimuțe din Africa (în Uganda mai precis). De atunci au fost înregistrate câteva cazuri  de răspândire pe continentul african,  în câteva regiuni din Asia și în insulele din Pacific.  O masivă răspândire s-a produs în 2015 pe continentele americane, primul caz înregistrându-se în Brazilia. Fenomenul a fost posibil din cauza țânțarilor care sunt purtătorii bolii și o transmit mai departe la oameni prin înțepături. Există mai exact o anumită specie de țânțar care transmite foarte rapid virusul – Aedes aegypti – care se regăsește în toate regiunile americilor cu excepția Canadei și Chile. Totuși, Organizația Pan-americană a Sănătății (PAHO) avertizează că boala se poate răspândi în cele din urmă în toate zonele Americilor unde s-ar putea găsi exemplare de țânțari Aedes. Momentan, singura modalitate de prevenția este de a te feri de înțepăturile acestor insecte.

Posibilitatea răspândirii pe cale sexuală

harta zikaZoom
Statele din cele două Americi în care s-au înregistrat cazuri de infectare cu virusul Zika
Foto: BBC

De asemenea s-a găsit și un caz suspect de infectare cu virusul Zika pe cale sexuală, dar încă sunt necesare mai multe studii. Aproape 80% din cazuri nu se manifestă prin simptomele obișnuite, iar cea mai mare îngrijorare vine din partea bebelușilor născuți cu microcefalie – subdezvoltare a creierului. În octombrie anul trecut, în Brazilia, au fost înregistrate în jur de 3.500 de cazuri.

Astfel, în Columbia, Ecuador, El Salvador și Jamaica au recomandat femeilor să amâne planul de concepție a copiilor până se vor descoperi mai multe informații despre boală. Orice decizie de a da naștere unui copil va fi luată între parteneri, dar și cu medicul care le poate certifica prin teste că nu sunt purtători de Zika.

PAHO avertizează că, din cauza țânțarilor, virusul Zika devine în acest fel o amenințare globală.

loading...
Loading...

Citește și