VIDEO Vulcanul Etna, erupție spectaculoasă! Lava, aruncată la 1.500 de metri înălțime

Ultima actualizare:

    Vulcanul Etna continuă să erupă, pentru a cincea zi consecutivSursă foto: Profimedia
Vulcanul Etna continuă să erupă, pentru a cincea zi consecutivSursă foto: Profimedia

Vulcanul Etna continuă să erupă, iar ultimele imagini surprinse sunt cu adevărat spectaculoase. Magma expulzată de Etna a ajuns luni la 1.500 de metri înălţime, o imagine descrisă de un expert drept "una dintre cele mai uimitoare din ultimele decenii.

Etna, cel mai activ vulcan din Europa, continuă să arunce în aer magmă incandescentă şi nori de cenuşă pentru a cincea oară în câteva zile, putând fi văzute până în Catania. Potrivit experţilor, spectacolul de foc face parte din erupţia stromboliană care se numără printre activităţile normale ale vulcanului înalt de 3.300 de metri. 

"Etna ne oferă un show zilele acestea", a spus Marco Neri, un expert în vulcanologie şi membru al INGV, Institutul naţional italian pentru geofizică şi vulcanologie. "Este cu siguranţă cea mai puternică explozie de pe craterul sudic, care a fost descoperit în 1971. Nu am mai văzut astfel de explozii înalte de ani, dar pentru moment nu există risc pentru populaţie, în afară de fumul care poate crea probleme de respiraţie pentru câteva ore şi cenuşa care acoperă clădirile şi străzile". "Etna face lucruri normale, chiar dacă de fiecare dată pare să fie mai mare, mai puternic, mai colorat şi mai ameninţător", a concluzionat acesta. 

Cea mai lungă erupţie a avut loc în iulie 1614, când activitatea explozivă a durat 10 ani şi vulcanul a aruncat mai mult de un miliard de metri cubi de lavă, acoperind 21 de kilometri pătraţi.

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net