VIDEO Explozie puternică în Beirut. Peste 100 de morţi şi 4.000 de răniţi. Oraşul arată ca după război

explozie-beirut.jpg

Explozia ar fi avut loc după un incendiu la o fabrică de artificii
foto: EPA-EFE

Două explozii puternice au zguduit marţi capitala libaneză Beirut. Deflagraţiile au spulberat geamurile mai multor clădiri din oraş, potrivit corespondenţilor AFP aflaţi al faţa locului. Publicaţiile locale din Beirut au difuzat imagini cu persoane prinse sub dărâmături, mulţi fiind răniţi.

UPDATE 5 august

  • ora 9.30: Numărul morților a trecut de 100.
  • ora 7.30 Potrivit unui bilanț provizoriu, cel puțin 78 de oameni au murit și mai mult de 4.000 au fost răniți în urma exploziilor din Beirut.
  • ora 6.00 Bilanțul provizoriu a crescut la 73 de morți și peste 3.700 de răniți. Zona portului este distrusă, iar preşedintele libanez vorbeşte despre 2750 de tone de nitrat de amoniu depozitate fără măsuri de securitate.

UPDATE: Cel puţin 50  de oameni au murit în urma exploziei şi peste 2.750 sunt răniţi. Conform Ministrului Sănătăţii, spitalele sunt pline şi multe victime sunt încă prinse sub dărâmături, notează theguardian.com. Martorii spun că portul, acolo unde a avut loc explozia, arată mai rău ca după război. Jurnaliştii aflaţi la faţa locului spun că spitalele nu mai fac faţă şi că multe victime sunt tratate în parcările instituţiilor. 

eemidoswoam3a5f.jpg

Spitalele sunt deja neîncăpătoare
foto: Twitter

Imagini surprinse cu exploziile care au pus Beirutul la pământ

 

 

Autorităţile au dat asigurări că cei responsabili vor fi prinşi şi pedepsiţi. Deşi iniţial s-a vehiculat că ar fi vorba de o mână criminală sau chiar de o rachetă, guvernul susţine că în depozitul unde au avut loc mai întâi incendiul şi apoi cele două explozii se aflau materiale periculoase, ţinute în condiţii nepotrivite. 

_113809580_beirut_lebanon_map640-nc.png

Harta zonei unde a avut loc explozia

Crucea Roşie libaneză afirmă că sunt sute de răniţi. Ministerul Sănătăţii a confirmat un bilanţ grav uman şi material, fără a indica cifre.  Potrivit CNN, sursa exploziei a fost un incendiu puternic la un depozit de artificii, în apropiere de portul din Beirut, conform agenţiei de stat locale.

explozie-beirut-raniti.jpg

Ministerul Sănătăţii nu a confirmat numărul răniţilor, dar a spus că pagubele sunt însemnate
foto: EPA-EFE

Multe clădiri au fost avariate de explozie, inclusiv sediul fostului premier Saad Hariri şi biroul CNN, pagubele ajungând până la 10 kilometri, au declarat unii martori, iar imaginile făcute publice pe internet arată cum maşinile au fost răsturnate. 

Un nor roşu de fum s-a întins deasupra Beirutului, în timp ce pompierii au ajuns la faţa locului. 

explozie-beirut-centru.jpg

Sute de oameni ar fi fost răniţi
foto: Profimedia

O femeie care locuieşte la câţiva kilometri depărtare de locul exploziei a declarat că geamurile i-au fost sparte. "Am crezut că este vorba despre un cutremur", a afirmat Rania Masri pentru CNN. "Apartamentul s-a mişcat pe orizontală şi dintr-odată am simţit o explozie şi toate uşile şi ferestrele au fost sparte. 

Liban, în plină criză economică din cauza pandemiei 

Liban este una dintre cele mai afecatate ţări în urma pandemiei de coronvirus. Din martie, preţurile aproape că s-au triplat, iar moneda naţională s-a depriciat cu 80% faţă de dolar. Majoritatea celor care mai au serviciu trăieşte de pe o zi pe alta, iar ţara se află într-o criză economică profundă, cea mai gravă de la războiul civil dintre 1975 şi 1990. 

Loading...
 
 

Citește și