Variola de maimuță. Ce este această afecțiune care a alarmat America

Ultima actualizare:

    Variola de maimuță este o boală care se transmite de la animale
Variola de maimuță este o boală care se transmite de la animale

Peste 200 de persoane din 27 de state americane sunt urmărite pentru că s-ar fi putut contamina cu o boală rară extrem de infecțioasă numită „variola de maimuță”. Temerile sunt că aceste persoane au intrat în contact cu un bărbat din Texas care a adus această periculoasă boală din Nigeria, la începutul acestei luni.

Bărbatul, despre care se crede că este primul american infectat cu acest tip de variolă din 2003 și până astăzi, a fost dus la spital și se află în stare stabilă. Până acum nu au fost descoperite alte cazuri, scrie Digi24 care citează BBC.

Centrul pentru prevenția și controlul bolilor american este îngrijorat că pasagerii care s-au aflat la bordul celor două avioane cu care a călătorit texanul au fost expuși la această boală.

El a călătorit din Lagos, Nigeria în Atlanta în data de 9 iulie, chiar înainte de a se întoarce în Dallas, acolo unde a fost spitalizat.

CDC a anunțat că lucrează cu operatorii de curse aeriene pentru a stabilit care sunt riscurile potențiale pentru cei care au călătorit împreună cu bărbatul. Agenția precizează, totuși, că riscurile de transmisie sunt mici, în contextul în care pasagerii au purtat masca obligatorie din cauza pandemiei de Covid. Un purtător de cuvânt al Centrului pentru prevenția și controlul bolilor american a explicat că agenția lucrează cu autoritățile sanitare locale pentru a-i găsi pe cei care ar fi putut fi expuși.

Ce este și cum se manifestă „variola de maimuță”

Variola de maimuță este o boală virală din aceeași „familie” cu variola, dar este mult mai puțin severă. Ea este găsită în părți îndepărtate ale țărilor din centrul și vestul Africii, în apropierea pădurilor tropicale. Virusul este transmis de la animale la oameni, iar unele persoane pot dezvolta simptome mai grave ce pot fi fatale.

Potrivit National Health System (NHS), variola maimuțelor este de obicei o boală ușoară care se vindecă, în general, fără tratament.  Cazurile sunt adesea găsite în apropierea pădurilor tropicale unde există animale care poartă virusul. Transmiterea bolii este „limitată”, a spus Organizația Mondială a Sănătății, și până acum a fost detectată doar în 15 țări.

Variola de maimuță, simptome

Printre simptomele bolii se numără:

  • La început, febră, dureri de cap, umflături, dureri de spate, dureri de mușchi și lipsă generală de energie.
  • După ce febra scade, apare urticaria la nivelul pielii, care începe mai întâi pe față și se extinde apoi pe restul corpului, mai ales pe palme și pe tălpi.
  • Urticaria provoacă mâncărimi puternice și trece prin diferite stadii înainte de face coajă și a se desprinde de pe piele. Leziunile din urma acestui proces provoacă cicatrici.
  • Majoritatea cazurilor sunt ușoare, însă în 1 din 100 de cazuri se poate ajunge la decesul bolnavului.
  • Erupția cutanată începe de obicei în decurs de 1-3 zile de la apariția febrei și tinde să fie mai concentrată pe față și extremități decât pe trunchi. Afectează fața (în 95% din cazuri) și palmele mâinilor și tălpile picioarelor (în 75% din cazuri). De asemenea, sunt afectate membranele mucoase orale , organele genitale precum și corneea. Erupția evoluează secvențial de la macule (leziuni cu o bază plană) la papule (leziuni ferm ușor ridicate), vezicule (leziuni umplute cu fluid limpede), pustule (leziuni umplute cu fluid gălbui) și cruste care se usucă și cad. Numărul leziunilor variază de la câteva la câteva mii. În cazurile severe, leziunile se pot uni până când secțiuni mari de piele se îndepărtează.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net