Vara a luat o pauză

5_pozamare.jpg

Halkidiki - Mădălin Ionescu ne arată dezastrul lăsat în urmă de ploi

Parcă s-a abătut potopul asupra Europei de Sud-Est! Plouă neîncetat de ore bune, iar apele nervoase mătură totul în calea lor. În judeţele din estul României, mai ales, e jale: case, drumuri, poduri au fost inundate. Temperaturile au scăzut dramatic de la 32-33 de grade la 20. Şi în Grecia e prăpăd, inclusiv în zone în care mai mulţi români îşi petrec vacanţa.

După o lună cu temperaturi uneori caniculare, cu nopţi tropicale şi fără strop de ploaie în unele zone, parcă am intrat direct în toamnă. Temperaturile au scăzut peste noapte chiar şi cu 20 de grade Celsius, astfel că, ieri, n-am mai avut maxime care să depăşească 21 de grade nicăieri în ţară. Mai mult, ploile care au pus stăpânire pe România ne-au făcut să scoatem din şifonier hainele de toamnă. Medicii spun, însă, că această răcorire este binevenită, după maximele din ultima vreme. Mai mult, vom fi sătui de căldură şi de secetă, în următoarele două luni. Din păcate, însă, ploile abundente le-au creat necazuri oamenilor din estul ţării, dar şi din alte părţi ale Europei.

ROMÂNIA. Codul portocaliu de inundaţii din judeţele Prahova, Braşov, Covasna, Buzău şi Vrancea le-a adus multe necazuri oamenilor din aceste zone, după ce a plouat în 12 ore cât într-o lună. Şuvoaie puternice au început să curgă de pe versanţi spre gospodăriile localnicilor. Au rupt podeţe, au inundat drumuri, curţi şi grădini şi au intrat în casele bieţilor oameni. În Vrancea, la Focşani, drumurile au fost acoperite de ape. Pasajul Vâlcele a fost inundat, apa ajungând la jumătate de metru adâncime. Şi în Buzău, ploile au provocat multe neplăceri, după ce canalizarea a fost depăşită de cantitatea mare de apă, iar unele străzi au fost inundate. Oamenii se vaită că după luna mai care a fost secetoasă şi chiar caniculară, au venit ploile abundente care le-au distrus culturile. Furtunile au pus fructele la pământ, iar apele au inundat grădinile de zarzavat. 

GRECIA. Dar nu numai în România vara a luat o pauză. În Grecia, unde îşi petrec vacanţa mii de români, a fost Cod roşu de ploi şi de furtuni, ieri. Într-o staţiune din peninsula Halkidiki, torentele de apă formate au măturat totul în cale, inclusiv maşini şi mobilierul teraselor. Fosta vedetă a Kanal D, Mădălin Ionescu, împreună cu soţia sa, Cristina Şişcanu, şi fiica lor se află într-o staţiune din zonă. „Am plecat în Grecia pentru o vacanţă de vis ... Iată ce a ieşit ... Prinşi de potop!”, a scris Mădălin Ionescu.

La fel s-a întâmplat şi în apropiere de Volos, unde apele au intrat în zeci de case, iar pompierii au intervenit ca să-i salveze pe turişti şi localnici din calea puhoaielor. De asemenea, o stradă din staţiunea Nikiti, din nordul ţării, s-a transformat într-un râu învolburat. Apele au rupt asfaltul, au scos pomi din rădăcini, au inundat case, curţi şi magazine. Inundaţii puternice sunt şi în Mandra, una dintre suburbiile Atenei. Aici, apa strânsă pe străzi trecea de jumătate de metru şi a măturat totul în cale.

Nu scăpăm de ploi și de furtuni până sâmbătă

Un ciclon puternic, dinspre Peninsula Balcanică, lovește România, începând de marți noapte, iar potrivit meteorologilor, instabilitatea atmosferică se va menține pronunțată până sâmbătă. 

Până ajoi, la ora 10.00, va continua să plouă temporar în cea mai mare parte a țării. La munte, în sudul, estul și local în centrul țării cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și izolat 30…400l/mp. În unele zone, aversele vor avea și caracter torențial și vor fi însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului. Temperaturile vor fi mai ridicate astăzi față de ziua precedentă, astfel că maximele vor atinge chiar și 28 de grade Celsius prin Transilvania și Crișana. 

În rest, maximele vor fi între 22 și 26 de grade. Mâine, în Oltenia sunt așteptate chiar și 29 de grade. 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1