Vaccinul AstraZeneca ar putea fi recomandat persoanelor peste 65 de ani. Ce spune un studiu realizat în Scoţia

Ultima actualizare:

    Vaccinul AstraZeneca este, momentan, nerecomandat persoanelor peste 55 de anifoto: AFP
Vaccinul AstraZeneca este, momentan, nerecomandat persoanelor peste 55 de anifoto: AFP

Comisia germană de vaccinare (Stiko) ia în calcul să recomande vaccinarea cu vaccinul împotrva covid-19 AstraZeneca-Oxford a persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, după ce un studiu din Scoţia a arătat că acesta este eficient în cazul bătrânilor, a anunţat preşedintele comisiei, Thomas Mertens, relatează AFP.

Întrebat într-un inteviu acordat postului ZDF, vineri seara, dacă Stiko ar putea autoriza vaccinul laboratorului suedezo-britanic pentru toţi, în urma rezultatelor încurajatoare ale acestui studiu, Thomas Mertens a răspns că ”este posibil şi o vom face”.

Comisia ”va publica foarte curând o nouă recomandare actualizată”, a anunţat el, adăugând că aceasta aştepta în continuare pecizări de la autorii studiului, realizat de către Universitatea din Edinburgh şi făcut public în urmă cu o săptămână.

Acest vaccin - mai puţin eficient decât vaccinurile concurente pe bază de ARN mesager - este recomandat, în prezent, persoanelor în vârstă de până la 65 de ani în Germania, o decizie care a provocat neîncrederea populaţiei din această ţară.

Vaccinul AstraZeneca este nepopular într-o parte a Europei, în pofida faptului că Agenţia Europeană a Medciamentului (EMA)  a aprobat utilizarea acestuia în cazul persoanelor în vârstă de peste 18 ani - fără vreo limită de vârstă - în Uniunea Europeană (UE).

Medici şi oficiali în domeniul sănătăţii publice germani au lansat recent un apel ca acest vaccin - mai ieftin şi mai uşor de depozitat - să fie administrat mai mult, în contextul în care zeci de mii de floacoane rămâneau nefolosite în ţară.

”Toate astea au luat o întorsătură proastă”, a recunoscut preşedintele comisiei, care a justificat decizia de la sfârşitul lui ianuarie de a nu recomanda vaccinarea bătrânilor cu AstraZeneca din cauza lipsei unor date la acea vreme.

”Noi nu an criticat vaccinul” britanic, care ”este foarte bun”, a dat el asigurări.

AstraZeneca a anunţat că speră să recupereze întârzierea în livrări către UE în al doilea trimestru.

Studiul - efectuat în cadrul campaniei de vaccinare în Scoţia - arată că, la patru săptămâni de la administrarea primei doze, riscul spitalizării scade cu 85% în cazul vaccinului Pfizer-BioNTech şi cu 94% în cazul vaccinului AstraZeneca-Oxford faţă de persoanele nevaccinate.

În rândul persoanelor în vârsrtă de peste 80 de ani - unul dintre grupurile cu risc - rezultate preliminare combinate ale celor două vaccinuri relevă oreducere a spitalizării cu 81%.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net