Unde a ajuns românul care traversează cele două Americi pe bicicletă

Ultima actualizare:
Radu Păltineanu, în Mexic
Radu Păltineanu, în Mexic

A petrecut Crăciunul pe două roți, iar acum se pregătește să-și sărbătorească ziua de naștere în Mexic, după mai bine de cinci luni de când a pornit în aventura vieții lui. Românul Radu Păltineanu (26 de ani), un IT-ist născut în Piatra Neamț și stabilit în Canada, și-a propus să traverseze cele două Americi pe bicicletă, aproximativ 22.000 de kilometri, din Alaska până în Țara de Foc, la Ushuaia.

Totul a început cu o idee, în 2014. "Veneam dintr-o altă aventură, cu autostopul în Iran! Acolo m-am îndrăgostit de o iraniancă. Locuia în București. În nebunia de moment, ne-am făcut planuri de căsătorie, dar, când să ne mutăm împreună, ne-am dat seama că nu merge. Atunci când planurile comune au căzut, am decis să-mi urmez visul de a traversa Americile, pe care-l aveam încă din 2013, după ce terminasem o tură mai mică, tot pe două roți, în Europa", a spus Radu pentru Pressone.

Până acum, Radu a lăsat în urmă șoseaua Dalton din nordul peninsulei Alaska, lacurile și munții din ținutul Yukon, spectaculoasele gheizere din Yellowstone, parcurile naționale din Utah, Arches și Canyonlands. A admirat locurile, și-a făcut o mulțime de prieteni și cel mai mult a fost impresionat de gesturile aparent mărunte ale oamenilor pe care i-a întâlnit, care l-au făcut să se simtă binevenit peste tot.

La Calgary, comunitatea de români canadieni a organizat o colectă și i-a donat material sportiv. Mai apoi, în statul american Utah, cineva l-a oprit și i-a dat 100 de dolari, iar altcineva i-a rezervat o cameră într-un hotel.


    Radu Păltineanu, în Mexicfoto: arhiva personală
Radu Păltineanu, în Mexicfoto: arhiva personală

Pe 23 ianuarie, Radu împlinește 27 de ani. Dacă se va mișca bine, își va sărbători ziua de naștere undeva între Chihuahua și Zacatecas.

Încet-încet va bifa și cele două ascensiuni importante prinse în planul său de călătorie: Pico de Orizaba (Mexic, 5.631 metri) și Ojos del Salado (la granița dintre Chile și Argentina, 6.893 metri), cele mai înalte vârfuri vulcanice de pe cele două continente.

Pentru Radu nu este prima aventură de acest fel. În 2013, el traversa pe bicicletă, alături de alți temerari, o parte din Scandinavia și din Europa de Est. Un an mai târziu, parcurgea 14.000 de kilometri, cu autostopul, de la Paris la Teheran, cu escală pe vârful Damavand (5.610 metri).

A urmat America de Nord. Urmează America de Sud.

Radu vrea ca, la sfârșitul acestei călătorii, să lanseze o carte și un documentar, ultimul împreună cu Ioan Roman, fost producător de știri la Antena 1 și omul care a filmat secvențe din aventura sa.

Citiți pe Pressone cum a arătat copilăria lui Radu în Piatra Neamț, oraș pe care și acum îl consideră cel mai frumos din lume.

image
image
image
image
image
image
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net