„Un dar de la Allah!” A fost lovitura de stat din Turcia o făcătură?

Ultima actualizare:

    Erdogan s-a adresat națiunii prin aplicația Face TimeFoto: Getty Images
Erdogan s-a adresat națiunii prin aplicația Face TimeFoto: Getty Images

„Un dar de la Allah!” Asta ar fi spus Recep Tayyp Erdogan, președintele Turciei, despre lovitura de stat eșuată a armatei, având scopul de a înlătura de la putere actuala guvernare de la Ankara. Declarația alimentează, însă, teoriile conspiraționiste.

Rețelele de socializare fierb, iar evenimentele din Turcia sunt comparate cu incendierea clădirii Reichesteigului (1933) care i-a folosit lui Hitler drept motiv pentru a suspenda toate libertățile civile și să ordone arestarea în masă a tuturor oponenților săi.

Președintele Erdogan a declarat la Aeroportul Internațional din Istanbul, în fața susținătorilor săi, că lovitura de stat ar fi fost orchestrată de imamul Fettulah Gulen, fostul său aliat, care, acum, se află într-un exil autoimpus în SUA.

Liderul Turciei ar fi spus că lovitura de stat a fost un „dar de la Allah” și că va ajuta actuala administrație de la Ankara să scape de „membrii acestei găști care vor plăti cel mai scump preț pentru trădarea sa.” Afirmațiile lui Erdogan au alimentat temerile multora că va folosi lovitura de stat eșuată drept pretext pentru a epura tot ceea ce ar însemna Opoziție în Turcia. Ieri, presa din Turcia a anunțat că 2,745 de judecători au fost eliberați din funcții.

Ryan Heath, unul dintre cei mai importanți corespondenți de la Bruxelles ai publicației Politico, a scris pe Twitter, citând surse din administrația de la Ankara, că lovitura de stat eșuată a fost o făcătură care îl ajută pe Erdogan să fie un luptător (fals) pentru democrație.

Jurnalistul anticipează că Erdogan va încerca să organizeze alegeri anticipate pentru a obține o majoritate mai mult decât confortabilă în Parlament. În plus, Erdogan va căuta să obțină schimbările majore din Constituție pe care le dorește de atâta timp. El nu este un adept al statului secularist, organizat așa de pe vremea lui Mustafa Kemal Ataturk și ar vrea ca Turcia să redevină un stat laic, orientat spre islamism.

Liderii Uniunii Europene i-au acordat tot sprijinul guvernului ales din Turcia. Într-o declarație comună, Donald Tusk, președintele Consiliului European, Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene și Federica Mogherini, comisarul pe probleme de politică externă din Comisie, au făcut apel la „restabilirea ordinii constituționale din Turcia.” Pe de altă parte, oficialii de la Bruxelles nu elimină din ecuație faptul că evenimentele de vineri seara nu se vor repercuta asupra relațiilor dintre Turcia și UE, care aspiră de multă vreme la statutul de membru al blocului european.

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net