Turcia este un butoi cu pulbere: decizia lui Erdogan care ajută ISIS

erdogan_gettyimages-576627988.jpg

Populația Turciei a ieșit în stradă ca să îl susțină pe președintele Erdogan
Foto: Getty Images

Lovitura de stat eșuată din Turcia a produs și primul scurtcircuit la nivelul relațiilor internaționale. Ceea ce părea a fi o problemă internă a Turciei s-a transformat, peste noapte, într-un mare butoi plin cu pulbere.

Pentagonul a pierdut accesul la baza aeriană din Turcia, aceasta fiind principalul nod de unde SUA lansa atacuri asupra pozițiilor Statului Islamic. Turcia a somat Casa Albă să permită extrădarea clericului Fettulah Gulen, cel care ar fi orchestrat evenimentele de vineri seara din Istanbul și Ankara.

Cu toate că Peter Cook, ofițerul de presă al Pentagonului, a afirmat sâmbătă, 16 iulie, că această situație neplăcută nu este insurmontabilă, turcii nu au lăsat să se întrevadă momentul în care SUA va avea din nou acces la baza aeriană Incirlik, din sud-estul Turciei. Asta în condițiile în care guvernul ales al Turciei a pornit o prigoană la adresa celor pe care îi consideră responsabili pentru lovitura de stat eșuată de vineri seara. Mai mulți militari de rang înalt și soldați au fost arestați în timp ce peste 2.500 de judecători au fost eliberați din funcții.

În afară de USS Dwight D Eisenhower care staționează în apele Golfului Persic, SUA nu mai are niciun portavion în Marea Mediterană care să fie în vecinătatea Siriei! În condițiile în care baza de la Incirlik este închisă pe o perioadă nedeterminată, SUA nu va mai putea lansa atacurile sale cu drone deoarece portavioanele sale nu sunt dotate cu tehnica necesară pentru ca dronele să aterizeze pe puntea lor.

Recep Tayyip Erdoğan nu este considerat de americani un partener de încredere în lupta contra ISIS, acesta doar permițându-le partenerilor săi americani să folosească baza de la Incirlik din 2015 pentru a combate ISIS.

Loading...
 
 

Citește și

  • pucisti

    Tentativa de lovitură de stat din Turcia a îndoliat o lume întreagă, nu doar țara semilunei. Cel puțin 256 de persoane au murit și peste 1400 au fost rănite, după ce militarii puciști au încercat să preia puterea. 2839 dintre ei au fost reținuți, iar mărturisirile lor sunt cu adevărat șocante. Mulți au spus că nu știau în ce se bagă.

  • Vineri noaptea, sute de soldați turci au lăsat impresia că au pus stăpânire pe zonele cheie din Ankara și Istanbul, cele două orașe mari ale Turciei. Nimeni nu știa nimic despre președintele Recep Erdogan în timp ce puciștii preluau controlul asupra televiziunii de stat.

  • lovitura de stat turcia

    Tentativa de lovitură de stat din Turcia părea să fi eșuat, sâmbătă dimineață (16 iulie), după ce populația a ieșit în stradă, la îndemnul președintelui Recep Erdogan. Au urmat luptele în stradă și nici acum nu este clar dacă militarii puciști s-au predat. Bilanțul este însă dramatic: 265 de morți, 1.440 de răniți și 2.839 de militari puciști reținuți.

  • Turcia este o țară aflată la răscruce. Lovitura de stat și evenimentele sângeroase au adus haosul pe străzile celor mai importante orașe din țară.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1