Trump şi Macron, cuvinte grele înaintea summitului G7. «Nu ne pasă dacă suntem doar 6»

gettyimages-950823910.jpg

Donald Trump şi Emmanuel Macron au avut o relaţie apropiată, dar se pare că acum nu se mai înţeleg
foto: Getty

Donald Trump plănuieşte să părăsească summit-ul G7 mai devreme, înaintea discuţiilor despre schimbările climatice, după ce s-a certat pe Twitter cu Emmanuel Macron.

Trump l-a atacat şi pe premierul canadian, Justin Trudeau: l-a acuzat că a distrus agricultura SUA şi a spus că el şi Macron cer Americii taxe uriaşe, notează dailymail.co.uk

Preşedintele francez nu a stat deoparte şi a ripostat, spunând tot pe Twitter că summit-ul nu are nevoie de America. "Preşedintele american se poate simţi bine izolat, dar nici nouă nu ne pasă dacă suntem doar şase. Pentru că aceste şase state reprezintă valori, reprezintă piaţa economică cu care mai mare importanţă şi care e acum o adevărată forţă internaţională", a scris Macron. 

Trump, care va fi prezent la summit-ul care începe vineri (8 iunie), a anunţat că vrea să plece mai devreme de la reuniune. El va părăsi summit-ul sâmbătă dimineaţă, înaintea discuţiilor despre climă şi mediu. Locul lui va fi luat de un membru al echipei. 

Mai mult, Trump ar fi fost pe punctul de a renunţa complet la vizita din Canada, unde are loc summit-ul G7. El este nemulţumit că majoritatea prezentă are alte opinii legate de schimbările de mediu, dar şi că Trudeau a avut o relaţie mai bună cu predecesorul său, Barack Obama. 

"Premierul Trudeau e indignat şi aduce vorba de relaţiile dintre Canada şi SUA şi alte chestiii... dar uită de faptul că ne cere cu 300% în plus pe lactate, distrugând agricultura noastră", a scris Trump, apoi a continuat cu un alt mesaj: "UE face schimburi cu SUA de 151 miliarde de dolari, iar Canada ne ţine fermierii afară". 

Summit-ul G7 se va ţine vineri şi sâmbătă în Charlevoix, Quebec, iar Trump se va întâlni cu lideri mondiali care nu au aceeaşi viziune ca el. În primă fază, el se va vedea cu Macron, Trudeau şi premierul britanic Theresa May. Preşedintele francez şi cancelarul german Angela Markle au recunoscut că va fi greu să cadă de acord cu Trump în anumite privinţe. 

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1