Trump recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului. „Declară război unui miliard de musulmani”

Ultima actualizare:

    Trump vrea să recunoască oficial Ierusalimul drept capitală a IsraeluluiFoto: Getty
Trump vrea să recunoască oficial Ierusalimul drept capitală a IsraeluluiFoto: Getty

Donald Trump riscă să zdruncine relațiile internaționale din regiunea Orientului Mijlociu. Președintele Statelor Unite a declarat că dorește să recunoască oficial Ierusalimul, drept capitală a Israelului.

Decizia lui Trump este una deosebit de ensibilă, întrucât Ierusalimul este un oraș cu o încărcătură culturală, etnică și religioasă foarte disputată între israelieni și pelstinieni. În scopul menținerii un climat pașnic în zonă, cele două țări au declarat orașul o regiune neutră, dar situația este departe de reconciliere.

Președintele Statelor Unite vrea însă să dea dovadă de curaj politic și să îndrăznească să ia o decizie de care toți liderii predecesori s-au ferit, pentru a nu agita și mai mult spiritele în Orientul Mijlociu. Simpla afirmație a lui Trump a stârnit deja nemulțumiri și chiar violențe în Fâșia Gaza, unde drapelurile Statelor Unite și Israelului au fost arse în mod simbolic, după cum relatează Daily Mail.

Decizia a fost bine primită de diplomații israelieni, care nu pot decât să se bucure că au sprijinul american și în domeniul cultural și politic, nu doar în cel militar, dar alți lideri politici și spirituali ai lumii n-au o viziune favorabilă. Însuși Suveranul Pontif l-a îndemnat pe Donald Trump să regândească o asemenea măsură, întrucât decizia ar putea duce la creșterea violențelor și atentatelor în regiune.

Președintele Turciei se arată și el nemulțumit de afirmația lui Trump și dorește să fie organizată cât mai rapid o discuție cu toți reprezentanții lumii musulmane, pe a discuta pe margea acestei probleme. Premierul britanic, Theresa May, este și ea surprinsă de intenția președintelui american și a declarat că vrea să discute personal cu el pe această temă.

Marea Britanie rămâne fermă în legătură cu păstrarea neutralității politice și religioase a Ierusalimului: „Poziția noastră nu s-a schimbat. Durează de mult timp și este una cât se poate de clară. Statutul Iersualimului ar trebui să fie determinat în cadrul unei întruniri de negociere între israelieni și palestinieni. Ierusalimul ar trebui să rămână o capitălă împărțită de israelieni și palestinieni deopotrivă.”

Reprezentantul palestinienilor din Marea Britanie a tras o cloncluzie cât se poate de clară: „Afirmația lui Trump e ca o declarație de război. Dacă are de gând să facă ceea ce afirmă, să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului, înseamnă moartea soluției bi-statale. Declară război în Orientul Mijlociu, declară război împotriva unui miliard și jumătate de musulmani și sute de milioane de creștini care nu vor accepta ca altarele să fie în totalitate sub hegemonia Israelului.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net