Donald Trump, după ce SUA au atacat Siria: „Niciun copil al lui Dumnezeu nu ar trebui să sufere o așa atrocitate”

Ultima actualizare:

    Donald Trump, înainte de discursul susținut la Mar-a-Lagos, primul de acest fel în calitate de comandant suprem al forțelor armate americaneFoto: Getty Images
Donald Trump, înainte de discursul susținut la Mar-a-Lagos, primul de acest fel în calitate de comandant suprem al forțelor armate americaneFoto: Getty Images

Armata SUA a atacat cu 59 de rachete Tomahawk baza militară siriană al-Shayrat la ora locală 20:45 EDT. La scurt timp după ce a servit cina cu omologul său chinez Xi Jinping, președintele SUA Donald Trump a susținut o conferință de presă în care s-a adresat națiunii.

Trump luase în calcul posibilitatea de a lansa o operațiune militară imediat după ce a văzut imaginile din Siria ce au urmat atacului chimit inițiat de armata lui Bashar al-Assad. 80 de oameni au murit și alte câteva sute au fost răniți după ce au fost otrăviți cu gaz sarin. 

„În această seară am ordonat un asalt militar ca răspuns la atacul oribil cu arme chimice asupra unor bieți civili inocenți. Nu există nicio îndoială că Siria a folosit arme chimice interzise, a încălcat convenții ONU și a ignorat solicitările Consiliului de Securitate”, a spus Donald Trump.

Rex Tillerson, secretarul de stat al SUA, a declarat că SUA nu a căutat să obțină aprobare de la Rusia pentru atacul aerian, considerând că liderii de la Kremlin sunt principalii responsabili că nu au oprit atacul chimic din Siria. „Moscova a fost fie complice, fie incompetentă”.

Acțiunea militară a americanilor este susținută de Marea Britanie și de Israel. „Președintele Trump a transmis un mesaj clar și puternic”, a afirmat premierul israelian Benjamin Netanyahu. 

De cealaltă parte, Rusia a denunțat atacul americanilor, catalogându-l drept un act de agresiune comis asupra unui membru al ONU. „Americanii subminează eforturile în lupta pentru combaterea terorismului din Siria”, a declarat Viktor Ozerov, șeful Comitetului de Apărare din Rusia.

image
image
image
image
image
image
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net