Tragedie la Mecca. Sute de mii de musulmani continuă pelerinajul

Ultima actualizare:

    Tragedie la Mecca. Mai multe echipe medicale au intervenit la locul busculadeifoto: AP
Tragedie la Mecca. Mai multe echipe medicale au intervenit la locul busculadeifoto: AP

Sute de mii de credincioşi musulmani continuă vineri pelerinajul la Mecca, la o zi după busculada soldată cu cel puţin 717 morţi. În urma acestor evenimente, regele saudit a ordonat revizuirea măsurilor de securitate, relatează agenţia DPA în pagina electronică. Acestă tragedie la Mecca a fost cel mai grav incident produs în ultimii 25 de ani.

O busculadă s-a produs joi la Mina, în apropierea oraşului sfânt musulman Mecca, în urma căreia cel puţin 717 persoane au murit şi alte 863 au fost rănite.

Acesta a fost cel mai grav incident produs în timpul pelerinajului la Mecca în ultimii 25 de ani, după cel din iulie 1990, când aproape 1500 de pelerini au murit într-o busculadă.

Tragedie la Mecca. Regele saudit Salman bin Abdulaziz a ordonat revizuirea măsurilor de securitate

Deşi autorităţile saudite nu au identificat încă naţionalităţile victimelor, India a anunţat că 14 cetăţeni de-ai săi au murit. De asemenea, Egiptul a anunţat moartea a opt persoane, China a pierdut un om, iar Guvernul din Filipine verifică informaţiile privind decesul unui pelerin filipinez.

Tragedia de joi a declanşat de asemenea un schimb de acuzaţii între Arabia Saudită şi Iran, care a anunţat că 131 de pelerini iranieni au murit.

Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a afirmat că gestionarea defectuoasă a situaţiei de către autorităţile saudite a cauzat catastrofa şi a cerut regatului să-şi recunoască responsabilitatea, anunţă mediafax.ro.

Tragedie la Mecca. La o zi distanţă, pelerinii au continuat să arunce cu pietre

Ministrul saudit al Sănătăţii, Khaled al-Falah, a sugerat joi că busculada a fost cauzată de pelerini care nu au respectat instrucţiunile, dar nu i-a menţionat pe iranieni. Vineri, pelerinii au reluat ritualul aruncării cu pietre către coloane dintr-o structură pe mai multe niveluri, cunoscută drept Jamarat, la Mina, în condiţiile stricte de securitate. Aceştia strigau "Allah Akbar (Allah este mare)" şi aruncau fiecare câte 21 de pietre. Echipele de securitate se asigurau că niciun pelerin nu se deplasează în direcţia opusă, pentru a preveni o nouă busculadă.

Tragedie la Mecca. Pelerinajul simbolizează rezistenţa în faţa tentaţiilor diavolului

Potrivit postului saudit de televiziune Al Arabiya, traficul pelerinilor în zonă se desfăşura normal, "fără blocaje". Ritualul de trei zile al aruncării cu pietre, parte a pelerinajului anual la Mecca, simbolizează rezistenţa în faţa tentaţiilor diavolului. Pelerinajul se încheie sâmbătă, când credincioşii merg la Mecca pentru a înconjura de şapte ori Kaaba. Aproximativ 1,9 milioane de musulmani participă anul acesta la pelerinajul din oraşul sfânt musulman Mecca, potrivit oficialilor saudiţi.

image
image
image
image
image
image
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net