Tot ce trebuie să ştii despre testul nuclear nord-coreean

Ultima actualizare:
Locul unde a avut loc testul nuclear
Locul unde a avut loc testul nuclear

Coreea de Nord anunţă testarea cu succes a unei bombe cu hidrogen, miercuri 6 ianuarie, fapt ce inflamează la nivel diplomatic ţările din zonă (Coreea de Sud şi Japonia), şi complică eforturile depuse de Statele Unite şi ONU (în mare parte sancţiuni economice şi diplomatice n.r.) în vederea stopării activităţilor Phenianului de a se dota cu arsenal nuclear.

Coreea de Nord a anunţat miercuri că a testat o bombă cu hidrogen care, în cazul în care va fi confirmat, ar reprezenta un pas important în eforturile Phenianului de a-şi îmbunătăţi arsenalul nuclear limitat. Epicentrul a fost localizat la instalaţia nord-coreeană Pyunggye-ri, în munţii din nord-estul ţării, unde au fost efectuate toate testele nucleare anterioare. Testul a fost prezentat de oficialii nord-coreeni ca fiind o încercare de perfecţionare a arsenalului folosit în vederea apărării integrităţii teritoriale a Phenianului în faţa inamicilor săi, potrivit Bloomberg.com. După efectuarea sa s-a produs un "cutremur artificial" cu magnitudinea de 5.1 grade pe scara Richter.

Casa Albă nu confirmă testul nuclear nord-coreean

Casa Albă a anunţat că nu poate confirma afirmaţiile Coreei de Nord, potrivit cărora aceştia au testat cu succes un dispozitiv nuclear cu hidrogen miniaturizat. "Deşi nu putem confirma aceste afirmaţii în acest moment, condamnăm orice încălcare a rezoluţiilor UNSC (Consiliului de Securitate al ONU) şi îndemnăm din nou Coreea de Nord să-şi respecte obligaţiile şi angajamentele internaţionale", a declarat Ned Price, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional pentru Securitate de la Casa Albă, citat de AP.

Nord-coreenii au sărbătorit testarea cu succes a dispozitivului explozibil
Nord-coreenii au sărbătorit testarea cu succes a dispozitivului explozibil

Locuitorii Phenianului sărbătoresc în stradă testul nuclear


    Nord-coreenii au sărbătorit testarea cu succes a dispozitivului explozibilFoto Twitter
Nord-coreenii au sărbătorit testarea cu succes a dispozitivului explozibilFoto Twitter

Numeroase persoane s-au adunat în faţa unui ecran uriaş, lângă gara din Phenian, pentru a-şi exprima bucuria şi pentru a fotografia şi înregistra video cu telefoane mobile anunţul televiziunii privind efectuarea cu succes a acestui test nuclear. Unele persoane au şi aplaudat "realizarea" armatei nord-coreene în timp ce altele zâmbeau şi ovaţionau.

Coreea de Sud anunţă consolidarea monitorizări Coreei de Nord

Ministerul sud-coreean al Apărării a anunţat că armata sud-coreeană îşi intensifică acţiunile de monitorizare ale Coreei de Nord după ce ţara vecină, izolată la nivel diplomatic şi comercial, a anunţat testarea cu succes a unui dispozitiv nuclear miniaturizat în cursul zile de miercuri.

Consiliul de Securitate al ONU se întâlneşte de urgenţă

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte de urgenţă, miercuri, pentru a discuta despre ultimul test nuclear anunţat de către Coreea de Nord, au declarat trei diplomaţi din cadrul organismului pentru Reuters. Reuniunea urmează să aibă loc în jurul orei 18.00, ora României şi cel mai probabil va fi ţinută cu uşile închise.

Ce este bomba cu hidrogen

Arma nucleară cu fuziune (arma termonucleară, bomba cu hidrogen) foloseşte energia rezultată din fisiune şi este mult mai eficientă decât bomba nucleară clasică (uraniu + plutoniu). Are un spectru de acţiune de 25.000 de ori mai mare decât boombele folosite la Hiroshima si Nagasaki, în Japonia, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Spre deosebire de bombele atomice convenţionale, cunoscute şi ca bombe de tip “A”, care eliberează energia stocată prin fisionarea (ruperea) atomilor grei de uraniu şi plutoniu, cea cu hidrogen eliberează energia stocată prin fuzionarea nucleilor de tritium şi deuteriu.

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net