Theresa May cere un nou termen pentru Brexit. Ce se întâmplă cu alegerile europarlamentare

theresa-may-brexit.jpg

theresa may cere o amanare pentru brexit
Theresa May încearcă să obțină un nou termen pentru Brexit
foto: AFP

Premierul britanic Theresa May a cerut o amânare a Brexitului până la 30 iunie 2019, într-o scrisoare pe care i-a trimis-o preşedintelui Consiliului European. La rândul său, Donald Tusk ar fi sugerat o amânare ”flexibilă” de până la 12 luni. Această amânare ar putea afecta alegerile europarlamentare programate în perioada 23-26 mai 2019.

Şefa Guvernului britanic îl informează în această scrisoare pe Donald Tusk cu privire la faptul că Regatul Unit cere o prelungire a perioadei prevăzute de Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care reglementează plecarea unui stat membru din Uniunea Eurpeană (UE), relatează AFP, citat de News.ro. Theresa May propune ca această amânare ”să se termine la 30 iunie 2019”.

Un summit extraordinar UE este prevăzut la 10 aprilie, la Bruxelles, în vederea discutării continuării procesului, în funcţie de soluţia găsită de Londra. ”Politica Guvernului a fost întotdeauna şi rămâne să părăsească Uniunea Europeană în mod ordonat şi fără o întârziere nejustificată”, scrie May.

Guvernul britanic se pregătește în paralel pentru alegerile europarlamentare

Guvernul britanic caută, în paralel, să obţină un acord ”care să permită Regatului Unit să se retragă din UE înainte de 23 mai şi să anuleze astfel (participarea la) alegerile europene”. Totuși, ”vor fi continuate pregătirile în vederea ţinerii alegerilor, dacă acest lucru nu este posibil”, iar acesta este motivul pentru care cere amânarea.

Donald Tusk a sugerat, la rândul său, vineri, ca UE să acorde o amânare ”flexibilă” de până la 12 luni, potrivit unui oficial european de rang înalt.

Însă această propunere riscă să nu provoace entuziasm în toate statele membre UE, îngrijorate să ţină Regatul Unit pe termen lung cu un picior înăuntrul şi altul în afara Uniunii, un lucru care-i poate perturba pe termen lung funcţionarea.

Theresa May încearcă evitarea unui ”no deal”

La Londra, May a început săptămâna aceasta discuţii cu opoziţia laburistă în vederea căutării unui compromis susceptibil să fie susţinut de o majoritate a deputaţilor şi evitarea unui ”no deal” - o ieşire fără acord şi fără tranziţie -, un scenariu foare temut de mediile economice britanice.

Regatul Unit explorează o cale de ieşire din criza politică de după respingerea în trei rânduri, de către deputaţi, a ”tratatului retragerii din UE” megociat de către premierul Theresa May cu oficialii de la Bruxelles.

Brexitul, prevăzut iniţial la 29 martie, a fost deja amânat cel mai devreme la 12 aprilie, în speranţa ca tratatul retragerii să fie ratificat în Parlament până atunci.

 

Citește și:

Theresa May, decoltată în Camera Comunelor. Bustul premierului a fost admirat

Theresa May a fost devastată când a aflat că nu poate face copii!

Loading...

Citește și

  • Preşedintele Klaus Iohannis a explicat vineri, 14 decembrie, că va avea o întâlnire bilaterală cu premierul britanic, Theresa May, pentru a o încuraja în ceea ce priveşte situaţia Brexitului. Preşedintele a menţionat că, deşi Uniunea Europeană vrea un acord, acesta nu poate fi renegociat.

  • Potrivit presei internaționale, premierul Theresa May a confirmat, într-un discurs ţinut în Parlament, amânarea votului asupra acordului privind Brexit, susținând că va discuta de urgenţă cu liderii Uniunii Europene. În timpul cuvântării sale, cei prezenți au avut un moment în care au izbucnit în râs în timpul în care May explica faptul că există susținere pentru majoritatea păriților acordului și că „a ascultat foarte atent tot ce s-a dezbătut în Camera Comunelor”.