Tatăl IKEA a pregătit totul pentru ultimul drum

Ultima actualizare:

    Ingvar Kamprad  a murit în somn la 91 de aniFoto: EPA
Ingvar Kamprad a murit în somn la 91 de aniFoto: EPA

Cel mai modest magnat din lume, fondatorul IKEA, Ingvar Kamprad, va fi înmormântat în cadrul unei ceremonii la care va participa doar familia şi prietenii apropiaţi.

El însuşi a făcut toate pregătirile privitor la modul în care se vor desfăşura funeraliile, ]ncă din 1979. Angajaţii magazinelor din Älmhult, oraş din Småland, Suedia, unde el a trăit ultima perioadă din viaţă, vor face de asemenea o ceremonie internă în memoria sa. Se vor servi prăjiturile Prinţesa, care erau preferatele patronului. Astăzi, la ora 12.00, fix, cele 25 de magazine IKEA din 17 oraşe ale Suediei au ţinut un moment de reculegere în memoria sa.

Ingvar a murit în somn, duminică, 27 ianuarie. Ingvar Kamprad s-a născut într-o familie de ţărani. Tatăl său era de origine germană. În copilărie era dyslexic şi nu îi plăcea şcoala. Livra cu bicicleta chibrituri, stilouri,maşini de scris şi alte obiecte. La 17 ani a fondat IKEA, I de la prenumele lui Ingvar, K, de al numele său, Kamprad, E de la numele fermei părinţilor săi, Elmtaryd, şi A de la numel satului natal, Agunnaryd. În 1947, la 21 de ani, a început să vândă primele mobile fabricate de artizani din regiune. Din 1951, a început să vândă primele cataloage, de acum tipărite în 200 de milioane de exemplare. În 1956, un angajat a propus vinderea mobilelor pe bucăţi, fiindcă o masă nu a fost posibil să fie introdusă într-un portbagaj. Această ideea a devenit repede o marcă a companiei. În  1973, Kamprad îşi părăseşte ţara natală pentru Danemarca, dar nu-i plac acolo decât puţin impozitele. Patru ani mai târziu se instalează în Elveţia, la Epalinges (Vaud), unde a locuit până în 2014, când se întoarce în Suedia. În urmă cu 20 de ani, s-a confruntat cu o furtună mediatică. S-a descoperit atunci că ar fi avut legături cu un mic grup nazist suedez în timpul şi după Al Doilea Război Mondial. Acest lucru l-a regretat toată viaţa. De asemenea a fost criticat pentru că a încercat să fugă de impozite. Astăzi, însă, economia suedeză îi spune mulţumesc, a recunoscut însuşi premierul Stefan Löfvén. Imperiul IKEA are o cifră anuală de afaceri de 47 de miliarde de dolari. A fost căsătorit cu Kerstin Wadling (din 1950 până în 1960) şi cu Margaretha Stennert (din 1963 până în 2011), care i-a dăruit trei băieţi. Unul dintre cei mai mari antreprenori ai secolului XX, cu o avere de 45,8 miliarde $, a fost mereu adeptul unui stil de viaţă simplu. Prefera să circule cu autobuzul  şi metroul şi mergea cu soţia sa, Margaretha, decedată în 2011, la restaurante ieftine. A avut un Volvo vechi de 20 de ani la care a renunţat în ultimii ani de viaţă, zbura numai cu avioane cu preţuri reduse. Îşi cumpăra haine numai de la second hand şi de la târguri ieftine. Se tundea numai când călătorea în ţări înapoiate pe bani puţini. “Mă uit la banii pe care îi cheltui şi mă întreb dacă un client Ikea şi-ar permite ceea ce vreau să cumpăr”, obişnuia să spună. După moartea sa, compania IKEA e condusă de cei trei fii ai săi, Peter, de 44 de ani, Jonas, de 41 de ani, şi Mathias, de 39 de ani. Ei vor împărţi şi averea de avere de 45,8 miliarde de dolari a tatălui. Peter este şi preşedinte al grupului de companii Ikano. Mathias este preşedinte al IKEA Holding, care deţine brandul şi drepturile interelctuale ale retailer-ului. Tatăl lui a renunţat la acest rol în 2013, la vârsta de 87 de ani.


    A fost mereu un om foarte activFoto: EPA
A fost mereu un om foarte activFoto: EPA

    Era mereu atent la ce se petrecea în magazineFoto: EPA
Era mereu atent la ce se petrecea în magazineFoto: EPA

    Era mereu pus pe glume, dar, datorită lui, Grupul de companii IKEA Group are 315 de magazine în 27 de ţăriFoto: EPA
Era mereu pus pe glume, dar, datorită lui, Grupul de companii IKEA Group are 315 de magazine în 27 de ţăriFoto: EPA
image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net