SUA și Coreea de Nord, în „război” de la distanță. De ce vrea Kim Jong-un să atace insula Guam

Ultima actualizare:

    Kim Jong-un și Donald Trump și-au încordat mușchiiFoto: EPA
Kim Jong-un și Donald Trump și-au încordat mușchiiFoto: EPA

Atenția întregii lumi este concentrată spre Coreea de Nord după ce declarațiile făcute de Kim Jong-Un și Donald Trump ar putea genera un război la scară largă.

Totul a pornit după ce Phenianul reacționase în urmă cu două zile că SUA vor plăti cu vârf și îndesat pentru sancțiunile ONU impuse în acest weekend Coreei de Nord. Imediat, două bombardiere americane Air Force B-1B au fost implicate într-o misiune de 10 ore în Peninsula Coreeană. Câteva ore mai târziu, oficialii nord-coreeni au amenințat că vor șterge de pe fața pământului baza americanilor din Guam. Replica SUA nu s-a lăsat așteptată. Donald Trump a declarat că orice amenințare la adresa statului american va fi întâmpinată cu furie și focuri, așa cum lumea nu a mai văzut până acum. 

Disputa de la distanță dintre cei doi șefi de stat a avut consecințe. China a declanșat o serie de exerciții militare de mare amploare în Peninsula Coreeană, implicând zeci de nave de război, avioane de luptă și submarine. Rusia nu s-a lăsat mai prejos și a deplasat echipament militar, elicoptere și mașini de luptă la frontiera sudică care o desparte de Coreea de Nord. 

Kim Jong-un a exasperat comunitatea internațională prin testând repetat, în ultimele săptămâni, capacitățile rachetelor sale, aproape de Coreea de Sud și Japonia. Dictatorul nord-coreean ar avea un arsenal de 60 de focoase nucleare pe care ar putea să le folosească în orice clipă. 

De ce Coreea de Nord a amenințat că va distruge insula Guam

Asociată cu un adevărat paradis pentru amatorii de vacanţe exotice şi nicidecum cu un loc în care s-ar putea declanşa o criză militară, insula Guam din vestul Pacificului a intrat în atenţia întregii lumi după ce Phenianul a afirmat, miercuri, că „analizează cu atenţie“ planul unei lovituri cu o rachetă cu rază medie Hwasong-12 asupra acesteia.

Aflată la 6.500 de kilometri depărtae de Hawaii și la 3.000 de kilometri de Coreea de Nord, Guam este avanpostul puterii americane din zona Pacificului. Deține porturi pentru submarine cu capacități nucleare și instalații pentru forțele aeriene și navale ale SUA. De-aici, americanii lansează bombardierele sale pentru a survola teritoriile japoneze și Peninsula Coreeană. 

Guam a fost sub stăpânire japoneză după atacul de la Pearl Harbour și se spune că 10% din populația sa a fost ucisă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net