«Sper să-l îmbrăţişez în curând»

Ultima actualizare:
Marie Jeanne Ion
Marie Jeanne Ion

Mesajul transmis de Iulian Gherguţ, românul răpit de cinci luni în Burkina Faso, a fost motiv de bucurie pentru familie şi vecinii lui, chiar dacă era în genunchi şi cu mitraliere la tâmplă. Au răsuflat uşuraţi când au văzut că trăieşte şi că nu este suferind.

Toţi care îl cunosc pe Iulian Gherguţ speră că acesta va fi eliberat curând din mâinile răpitorilor. Au văzut mesajul video făcut public de gruparea juhadistă care îl ţin prizonier şi s-a bucurat că Iulian al lor trăieşte, chiar dacă imaginile erau cumplite: bărbatul vizibil slăbit, în genunchi şi cu mâinele legate la spate, păzit de trei mascaţi cu mitraliere.  Rudele şi vecinii nu mai ştiau nimic despre Iulian din luna mai, când a apărut un mesaj audio prezentat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, înfiinţată în 2013. Acesta spunea că ”Guvernul român va purta întreaga responsabilitate a sorţii ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia care îi este dată să-şi elibereze cetăţeanul.”

De atunci, nu a mai fost nici o veste, ceea ce i-a îngrijorat pe membrii familiei lui Gherguţ şi au început să se gândească la ce se poate mai rău. Duminică dimineaţă, când l-au văzut în carne şi oase, au răsuflat uşuraţi. ”Arată bine. Eu mă aşteptam să arate mai slăbit, dar arată bine. Nu este schimbat. E consumat psihic probabil, în interiorul lui, ca oricine care ajunge acolo, dar atât. Sperăm să vină acasă”, a declarat Emil Gherguţ, unul din fraţii celui răpit, citat de protv.ro.  Vecinii din satul Traian, comuna Săbăoani, judeţul Neamţ, spun că Iulian Gherguţ a fost acasă cu puţin timp înainte de a fi răpit, ca să caute un loc de casă pentru el şi tânăra sa soţie, cu care era căsătorit de mai puţin de un an. Banii pe care miza proveneau din salariul de la mina mangan din Burkina Faso, de unde a fost răpit.

«Suntem la finalul negocierilor»

Marie Jeanne Ion, unul dintre ziariștii români răpiți în Irak, în 2005, a analizat, pentru ”Adevărul”, situaţia lui Gherguţ. ”Negocierile sunt foarte dificile. Un aspect important, în acea zonă francezii sunt vioara întâi, nu americanii. România nu are o jurisdicție directă acolo. De aceea, România e obligată să coopereze cu Franța pentru negocieri sau o eventuală localizare a ostaticului. Sunt mai multe canale de negociere. Se discută cu autoritățile române, cu cele din Burkina Faso, cu Franța. Pentru răpitori, importantă e cât de mare și de influentă este țara din care provine străinul”, a mai spus ziarista.

Iulian Chifu
Iulian Chifu

La rândul lui, Iulian Chifu, fost consilier prezidențial pe probleme de Politică Externă, a scris pe Facebook: ”Gherguţ e în stare bună, hrănit, nu slăbit sau chinuit. Suntem, cel mai probabil, la finalul negocierilor, aproape de eliberare. E mai degrabă o ultimă înregistrare, nu prima”.


    Iulian Chifu
Iulian Chifu

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net