Specialiștii americani despre vaccinul Moderna: eficacitatea primelor doze a rămas ridicată

vaccin-moderna.jpg

flacoane de vaccin moderna
Potrivit specialiștilor americani, nu ar fi nevoie de o a treia doză de vaccin Moderna
foto: Shutterstock

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Specialişti ai Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din Statele Unite au afirmat marţi că eficacitatea primelor doze în cazul vaccinului Moderna a rămas ridicată, ceea ce înseamnă că nu ar fi necesară utilizarea unui rapel, transmite Reuters, citată de News.ro.

Reprezentanţii FDA au afirmat că datele referitoare la vaccinul Moderna au arătat că un rapel măreşte anticorpii protectori, dar diferenţa dintre nivelul anticorpilor înainte şi după rapel nu a fost suficient de mare, în special la persoanele la care nivelul respectiv a rămas ridicat.

Documentele au fost publivate înaintea unei întâlniri din această săptămână a unei comisii de experţi externi ai FDA care trebuie să discute despre rapeluri.

FDA respectă de obicei recomandările experţilor săi, dar nu este obligată să o facă.

O comisie de consultanţi a Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) se va reuni săptămâna viitoare pentru a discuta recomandări specifice referitoare la cine poate primi rapeluri, dacă FDA le va autoriza.

În Israel sunt realizate rapeluri ale vaccinului Pfizer

Preşedintele Jo Biden a anunţat în acest an planuri pentru administrarea de rapeluri majorităţii adulţilor, dar unii specialişti ai FDA au afirmat într-un articol publicat în revista The Lancet că nu există dovezi suficiente pentru a susţine inocularea întregii populaţii.

Majoritatea datelor privind din Israel, unde sunt administrate rapeluri ale vaccinului Pfizer/BioNTech, dar nu au avut loc studii la nivelul populaţiei pentru vaccinurile dezvoltate de Moderna sau Johnson & Johnso.

Consultanţii FDA vor evalua vineri şi rapelul vaccinului într-o singură doză al J&J.

J&J a solicitat FDA să autorizeze administrarea unui rapel la cel puţin două luni după doza iniţială a vaccinului său pentru coronavirus.

Citește și:

Cum te vaccinezi cu a treia doză anti Covid. 7 întrebări și răspunsuri

Experții americani de la FDA nu recomandă vaccinarea cu a treia doză a persoanelor sub 65 de ani

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5