Situație de criză în Zimbabwe! Armata a ocupat televiziunea și l-a arestat pe președinte

000_ua30n.jpg

zimbabwe
Armata din Zimbabwe a ocupat televiziunea națională
Foto: AFP

Este situație de criză în Zimbabwe. Armata a fost mobilizată, s-au auzit focuri de armă și explozii în capitala Harare, în dimineața zilei de 15 noiembrie. Armata a ocupat televiziunea și a înconjurat reședința liderului dictator, Robert Mugabe.

UPDATE 14.50 :  Robert Mugabe, cel mai longeviv lider african, a fost plasat în arest la domiciliu, iar soția sa a fugit din țară, potrivit ultimelor informații. 

UPDATE 11.10: Președintele statului Zimbabwe și soția sa ar fi fost arestați de Armată. Aceasta nu a precizat unde se află ținut dictatorul, dar a anunțat că liderul și familia sa sunt în siguranță.

Agerpres informează că intervenția militară survine în urma crizei deschise dintre dictatoul Robert Mugabe și șeful Armatei, după ce vicepreședintele țării sud-africane, Emmerson Mnangagwa (75 de ani) a fost demis din funcție. De-a lungul timpului, el a fost prezentat ca fiind succesorul dictatorului la conducerea statului.

În ciuda mișcării în forță, generalul Sibusiso Moyo a dezmințit faptul că ar fi vorba despre o lovitură de stat: „Noi nu facem decât să vizăm criminalii care îl înconjoară (pe dictator, n.r.). misiunea noastră va fi îndeplinită, ne așteptăm ca situația să se întoară la normal. Asigurăm națiunea că excelența sa, președintele și familia sa sunt nevătămați și că securitatea lor este garantată.”

zimbabweZoom
Robert Mugabe, președintele statului Zimbabwe
Foto: Getty

Liderul dictator a fost avertizat luni, 13 noiembrie, că armata ar putea interveni dacă va continua să îndepărteze de la putere foști luptători pentru eliberare care l-au sprijinit pe Mnangagwa. Ca urmare a acestor amenințări, partidul dictatorului, SANU-PF, l-a acuzat pe general de „conduită de trădare” și de dorința de a „încuraja o revoltă”.

Robert Mugabe este singurul lider pe care l-a avut acest stat de când a devenit independent. Deși are 93 de ani și o sănătate cam șubredă, al a anunțat că intenționează să candideze și la alegerile din 2018.

loading...
Loading...